Taşıyıcı (sabit) yağlar aromaterapide önemli yeri olan ve uçucu yağlarla yakın derecede akraba olan bitkisel yağlardır. Baz yağlar olarak da bilinir. Esansiyel yağlar o kadar kuvvetlidir ki, çoğu zaman güvenli kullanımları için seyreltilmeleri gerekir ve bu noktada taşıyıcı yağları kullanmak akıllıca olur.

 

Uçucu yağları güvenli hale getirmek için %1-3 konsantrasyona seyreltmek gerekir. Yetişkinlerin çoğunda %2 tolere edilebilmektedir ve çocuklarda ya da hassas ciltlerde %1 oranını hedeflemek gerekir.

 

Bakınız: Aromaterapio – Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli

 

Taşıyıcı yağınızla seyreltme yapmadan önce, küçük bir alanda yama testi yapmanızda fayda var. Yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ ile 18 damla uçucu yağı karıştırdığınızda %2 oranında bir karışım elde edebilirsiniz. (R1)

 

Taşıyıcı Yağ (Sabit Yağ) Nedir?

 

Taşıyıcı (sabit) yağ bitkilerin tohum, çekirdek ve yemiş gibi yağ içeriği yüksek kısımlarından elde edilen bitkisel yağdır. Taşıyıcı yağ kelimesi esansiyel yağları ve faydalarını deriye taşımak anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

 

Uçucu yağlar çok kuvvetli olduklarından çoğu zaman seyreltilerek, bir başka deyişle inceltilerek kullanılmaktadır. İşte taşıyıcı yağlar aromaterapide uçucu yağları seyreltmek için sıklıkla kullanılmaktadırlar.

 

Bir damla gül yağının ortalama 70 gülden çıkartıldığını düşünecek olursak, esansiyel yağların elde edilmesinin, taşıyıcı yağlara göre çok daha maliyetli olduğunu kolayca anlayabiliriz.

 

Uçucu yağlar bitkilerin aromatik kısımlarından elde edilirken, taşıyıcı yağlar, yağlı kısımlarından elde edilir. Dolayısıyla uçucu yağları kullanırken onları taşıyıcı bir yağ ile çoğaltarak, etkisini arttırmak oldukça mantıklı olacaktır. 

 

Taşıyıcı (sabit) yağlar genelde aroma olarak çok kuvvetli değildir ve fındığımsı bir tat ve kokuları vardır. Taşıyıcı yağlarda acımsı bir tat ya da kuvvetli bir koku alıyorsanız, yüksek ihtimalle bu yağ bozulmuştur.

 

Esansiyel yağlarda ise genellikle böyle bir bozulmadan ziyade oksitlenme olabilir. Oksitlenme kötüdür, zira uçucu yağın tıbbi faydalarının yok olduğu anlamına gelir. Taşıyıcı yağların haricinde aloe vera jeli ya da sade losyonlar da uçucu yağları inceltici ya da taşıyıcı olarak kullanılmaktadır. (R2)

 

Aromatik Yağları Seyreltmede Kullanabileceğiniz En İyi Taşıyıcı Yağlar

 

tatlı badem yağı

 

1- Tatlı Badem Yağı

 

Tatlı badem yağı cilt tarafından kolay emilen hafif ve oldukça besleyici bu yağ soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Yoğun şekilde A, B, D ve E vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum içerir.

 

Len Price tarafından yazılan Aromaterapi ve Masaj için Taşıyıcı Yağlar kitabına göre, Tatlı Badem Yağı yaklaşık olarak % 8 doymuş yağ, % 65 oleik asit (bir omega-9 yağ asidi) ve % 27 linoleik asit (bir omega-6 esansiyel yağ asidi) içerir.

 

Orta aromalı bu yağ çeşitli antioksidanlar içerir. Doğu tıbbında egzama gibi cilt problemlerini gidermede tek başına doğal çözüm olarak kullanılmıştır. Uçucu yağları seyreltmede ve aromaterapide sık kullanılır.

 

Sahip olduğu doku güzeldir, doğru miktarda kullanıldığında ciltte fazla yağlı bir his bırakmaz. Kuru ve hassas ciltler için özellikle idealdir. 

 

Botanik İsmi: Prunus Amygdalus Dulcis
İngilizce: Sweet Almond Oil
Ortalama Fiyat: 220 TL / 100 ml

 

saf hindistan cevizi yağı

 

2- Hindistan Cevizi Yağı

 

Hindistan cevizi yağı cildin derinliklerine işleyebilecek hafif moleküler yapıda bir yağdır. Ülkemizde kullanımı son dönemlerde çok yaygınlaşan bu yağ aslında taşıyıcı özelliğinin dışında tek başına da harika bir aromaya sahiptir.

 

Aromaterapide kullanılmak üzere rafine edilmiş versiyonları da bulunur ve saf yağın tersine devamlı sıvı halde bulunur. Saf hindistan cevizi yağının katı halde bulunması o kadar da kötü değildir.

 

Cilt, saç ve dudaklar için harika bir nemlendiricidir. Sürüldükten sonra görece yağlı bir hisse sahiptir. Masaj için oldukça uygundur. Balmumu, uçucu yağ ve hindistan cevizi yağını karıştırarak, pratik şekilde harika şifa merhemleri hazırlanabilmektedir.

 

Herhangi bir uçucu yağın 1 ila 3 damlasını yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırarak seyreltebilir ve topikal veya dahili olarak kullanabilirsiniz. 

 

Botanik İsmi: Cocos Nucifera
İngilizce: Coconut Oil, Virgin Coconut Oil
Ortalama Fiyat: 400 TL / 100 ml

 

taşıyıcı yağlar - Jojoba yağı

 

3- Jojoba Yağı

 

Jojoba yağı taşıyıcı yağ olarak kullanılabilecek en özellikli yağlardan birisidir. Aslında tam olarak bir yağ da değildir.  Jojoba çekirdeğinden elde edilen bir mumsu bir maddedir. Jojoba’da tokoferol (tocopherol) denilen bileşenler bulunur.

 

Alfa, beta ve gama tokoferolleri, esasında e vitamini çeşitleridir ve bunların serbest radikallerden arındırma becerileri kuvvetlidir. Ayrıca insan cildinden salgılanan sebuma yapı olarak son derece benzer kimyasal yapıdadır.

 

jojoba ve cildin kimyasal yapısı

 

Jojoba yağı cildi nemlendirmek, arındırmak ve korumak için kullanılabilir. Erkeklerde traş sonrası jilet etkilerini azaltmada etkilidir. İçerdiği E ve B vitaminleri ile güneş yanıklarından koruma ve yaraları iyileştirme gibi alternatif kullanımları vardır.

 

Tatlı badem yağı ile karıştırılarak, rüya taşıyıcı yağınızı elde edebilirsiniz. Jojoba ekstra hassas ciltlerde bile güvenli şekilde kullanılabilecek özellikte bir baz yağdır.

 

Botanik İsmi: Simmondsia Chinensis
İngilizce: Jojoba Oil
Ortalama Fiyat: 280 TL / 100 ml

 

taşıyıcı yağlar - avokado yağı

 

4- Avokado Yağı

 

Avokado yağını hiç denemediyseniz, bu yağın dünyadaki en sağlıklı bir kaç yağdan birini olduğunu bilmelisiniz. Çalışmalar avokado yağının diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit oranlarının önlenmesinde faydalı olduğunu gösteriyor.

 

Fransa’da artrit için reçeteli olarak kullandırılan bu süper besini de aynı hindistan cevizi yağı gibi sık kullanılanlar listenize ekleyebilirsiniz. (RA1)

 

Avokado Yağı cilt ve saç için besleyici bir yağdır. Özellikle kuru ciltleri hızlıca nemlendirmek için kullanılabilir. Esansiyel ve iz mineraller ve A vitamini bakımından zengindir.

 

Özellikleri ve dokusu özellikle saç bakımında kullanım için uygundur. Aroması, yoğunluğu ve yağlı kıvamı nedeniyle Avokado Yağı, karışımlarda düşük oranlarda kullanılır.

 

Len Price’ın Aromaterapi ve Masaj için Taşıyıcı Yağları adlı kitabı, Avokado Yağının belirli önemli ve kırılgan bileşenleri etkilenebileceği için soğutulmamasını önerir.

 

Len Price, Avokado Yağı içeriğinden şöyle bahseder: yaklaşık % 19 doymuş yağ, % 66 oleik asit (bir omega-9 yağ asidi), % 12 linoleik asit (bir omega-6 esansiyel yağ asidi) ve % 5’ten az alfa linolenik asit (bir omega-3 esansiyel yağ asidi).

 

Botanik İsmi: Persea Americana
İngilizce: Avocado Oil 
Ortalama Fiyat: 250 TL / 100 ml

 

zeytinyağı

 

5- Zeytinyağı 

 

Zeytinyağı’nın ağır viskozitesi, yağlı dokusu ve aroması, cilt bakımı ve aromaterapi uygulamaları için diğer yağlardan daha az tercih edilmesine sebep olur. Dikkatli bir şekilde kullanılmazsa veya başka bir taşıyıcı ile küçük birlikte kullanılmazsa, bir karışımı ağırlaştırabillir.

 

Zeytinyağı nadir de olsa bazı kişilerde hassasiyet veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Zeytin Yağı’nın yaklaşık % 10 doymuş yağ, % 60 oleik asit (bir omega-9 yağ asidi), % 11 linoleik asit (bir omega-6 esansiyel yağ asidi) ve % 1’den az alfa linolenik asit ( bir omega-3 esansiyel yağ asidi).

 

Zeytinyağı sağlıklı yağ asitleri, antiinflamatuar bileşikler ve antioksidanlar bakımından zengindir. Gerçek sızma zeytinyağı tüketmek kalbinize, beyninize ve ruh halinize fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi nemlendirmeye, yara iyileşmesini hızlandırmaya ve hatta enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için bir taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.

 

Araştırmalar, zeytinyağının seboreik dermatit, sedef hastalığı, akne ve atopik dermatit gibi cilt problemleri için umut verici bir tedavi olabileceğini göstermektedir. İnflamasyonu azaltarak ve bakterilerin büyümesini azaltarak bu gibi cilt sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. 

 

Botanik İsmi: Olea Europaea
İngilizce: Olive Oil 
Ortalama Fiyat: 50 TL / 500 ml

 

taşıyıcı yağlar - argan yağı

 

6- Argan Yağı

 

Argan yağı ile ilgili ise “sıvı altın” benzetmesi yapılmakta, anavatanı Fas olan argan ağacı ise “yaşam ağacı” olarak anılmaktadır. Geleneksel olarak cilt sorunlarını gidermede ve romatizmada kullanılan argan yağı, son dönemlerde ise adeta kozmetik ürünlerin vazgeçilmez baz yağlarından birisi haline geldi.

 

Argan taşıyıcı yağının ana kimyasal bileşenleri şunlardır: Oleik, Linoleik, Palmitik, Stearik ve Linolenik asitler. İşte bu bileşenler dolayısıyla argan yağı aşağıda belirtilen faydalara sahiptir:

 

Kozmetik: Antioksidan, Düzenleyici, Tonik, Detoksikant, Anti-mantar

 

Tıbbi: Anti-mikrobiyal, Antienflamatuar, Analjezik, Uyarıcı, Düzenleyici, Tonik, Detoksikant, Anti-fungal

 

Botanik İsmi: Argania Spinosa
İngilizce: Argan Oil 
Ortalama Fiyat: 250 TL / 100 ml

 

Kuşburnu Yağı

 

7- Kuşburnu Çekirdeği Yağı

 

Birçok popüler taşıyıcı yağ gibi, kuşburnu yağı da hücresel ve doku yenilenmesini destekleyen esansiyel yağ asitleri içerir. Kuşburnu ayrıca C vitamini bakımından zengindir.

 

Cilde uygulandığında yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir. Genellikle güneş kaynaklı lekeleri iyileştirmek, cilt tonunu ve dokusunu canlandırmak, egzama semptomlarını azaltmak ve cilt enfeksiyonlarıyla savaşmak için kullanılır. 

 

Kuşburnu Tohumu Yağı, alfa linolenik asit olan esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir ve birçok cilt koşulunun tedavisinde mükemmel olduğu söylenir.

 

Pahalıdır ve genellikle diğer taşıyıcı yağlarla küçük (genellikle % 10) oranlarda karıştırılır. Kuşburnu, antioksidan C vitamini (suda çözünür bir vitamin) ve E vitamini (yağda çözünür) için doğal bir kaynak olmasına rağmen, yağın kendisi oldukça hızlı bir şekilde bozulur.

 

Kuşburnu yağı kuru bir yağ olarak kabul edilir, yani cilde hızla emilir ve sizi yağlı bir kalıntı bırakmaz. Bu nedenle, normal ve kuru cilde sahip insanlar için en iyi sonucu verir. Kuşburnu yağını tek başına doğal bir nemlendirici olarak kullanabilir.

 

Aromaterapi ve Masaj için Taşıyıcı Yağlar yazarı Len Price, kuşburnu çekirdeği yağı’nın bileşiminde yaklaşık % 6 doymuş yağ, % 13 oleik asit (bir omega-9 yağ asidi), % 43 linoleik asit (bir omega-6 esansiyel yağ asidi) ve % 36 alfa linolenik asit (bir omega-3 esansiyel yağ asidi) bulunur.

 

Botanik İsmi: Rosa Mosqueta
İngilizce: Rosehip Seed Oil 
Ortalama Fiyat: 350 TL / 100 ml

 

taşıyıcı yağlar - kayısı çekirdeği yağı

 

8- Kayısı Çekirdeği Yağı

 

Kayısı Çekirdeği Yağı, birincil olarak tekli doymamış bir taşıyıcı yağdır. Tatlı Badem Yağı ve şeftali çekirdeği yağına özellikleri ile benzeyen çok amaçlı bir taşıyıcıdır. Bununla birlikte, doku ve viskozitede daha hafiftir. Kayısı yağı dokusu ayrıca masaj ve masaj yağı karışımlarında kullanım için iyi bir seçimdir.

 

Kayısı Çekirdeği Yağının doymuş yağlarca düşüktür, yaklaşık % 65 oleik asit (bir omega-9 yağ asidi), % 28 linoleik asit (bir omega-6 esansiyel yağ asidi) içerdiğini ve % 1’den az alfa linolenik asit (bir omega-3 esansiyel yağ asidi) bileşimi bulunur.

 

Botanik İsmi: Prunus Armeniaca
İngilizce: Apricot Kernel Oil 
Ortalama Fiyat: 220 TL / 100 ml

 

Taşıyıcı Yağlar Özeti:

 

Taşıyıcı yağlar, seyreltmek ve emilim oranlarını değiştirmek için esansiyel yağlarla birlikte kullanılır. 1-3 damla uçucu yağ ile birleştirildiğinde, taşıyıcı yağlar cildinizin geniş bir yüzeyini kaplayabilir ve akne, egzama, kuru cilt, yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri gibi cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.

 

Taşıyıcı yağların kullanılması da uçucu yağların emilim oranını düşürür, böylece aromatik yağların etkisini arttırırsınız. Uçucu yağlar için en iyi taşıyıcı (sabit) yağlar şunları içerir:

 

  • Hindistancevizi yağı
  • Badem yağı
  • Jojoba yağı
  • Zeytinyağı
  • Avokado yağı
  • Argan yağı
  • Kuşburnu yağı
  • Kayısı Çekirdeği yağı
  • Keten tohumu yağı
  • Neem yağı
  • Çuha çiçeği yağı