Tarçın uçucu yağı (Cinnamomum verum), Lauraceae botanik ailesinin, Cinnamomum zeylanicum türünden buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilir. 

 

Güney Asya’nın bazı bölgelerine özgü olan tarçın bitkileri, Asya’nın dört bir yanındaki ülkelerde yetiştirilir. En çok tarçın uçucu yağı veya toz tarçın halinde dünyaya gönderilir. Bugün dünya çapında 100’den fazla çeşit tarçın yetiştirildiğine inanılıyor, ancak en popüler olan iki tür bulunuyor: seylan tarçın ve çin tarçını.

 

Herhangi bir uçucu yağlar rehberine göz attığınızda; tarçın yağı, portakal yağı, limon yağı ve lavanta yağı gibi bazı yağlardan her zaman bahsedildiğini fark edeceksiniz.

 

Uçucu yağların öğütülmüş veya bütün haldeki bitkilerden farkı kuvvetleridir. Tarçın yağı, oldukça konsantre özelliğe sahip faydalı bir antioksidan deposudur.

 

Tarçın çok uzun ve bir o kadar da ilginç bir geçmişe sahiptir. Aslında, birçok insan tarçını insanlık tarihinin en uzun zamandır varolan baharatlarından biri olarak görür.

 

Tarçın eski Mısırlılar için çok değerliydi ve Asya’daki Çin ve Ayurveda tıpçıları tarafından binlerce yıldır depresyondan kilo almaya kadar her şeyi iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanıldı. Özü, likör, çay veya bitki formunda olsun, tarçın insanlara yüzyıllarca rahatlama sağladı.

 

Tarçın Yağı Faydaları Infografik

 

Tarçın Uçucu Yağı Faydaları

 

Tarih boyunca, tarçın bitkisi ile koruma ve refah kavramları arasında bir ilişki olduğu düşünülmüştür. 15 yüzyılda mezar soyguncularının kendilerini korumak için kullandıkları “thieves oil” yağ karışımında bu değerli yağın da olduğu söylenir. Aslında, eski Mısır döneminde tarçın alabilecek kadar şanslı olanlar, zengin kabul ediliyordu. Kayıtlar tarçının değerinin altına eşdeğer olabileceğini gösteriyor!

 

Tarçın bitkisi, tıbbi açıdan faydalı ürünler üretmek için farklı şekillerde kullanılır. Hemen her yerde satılan tarçın baharatına aşina olabilirsiniz, ancak kurutulmuş baharatta bulunmayan özel bileşikler içerdiği için yağ formu bitkinin çok daha güçlü bir şeklidir.

 

Araştırmalara göre, tarçın uçucu yağı faydaları listesi uzundur. Tarçının antioksidan, anti-enflamatuar, antimikrobiyal, anti diyabetik ve antikanser özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve Alzheimer ve Parkinson hastalıkları gibi nörolojik sağlık bozukluklarını önlemeye yardımcı olabilir.

 

Kabuğundan alınan tarçın aromatik yağının ana aktif bileşenleri sinnamaldehit, öjenol ve linalool’dur. Bu üçü yağın bileşiminin yüzde 82,5’ini oluşturuyor. Tarçın uçucu yağının fitokimyasal yapısı, bitkinin hangi bölümünden geldiğine göre değişmektedir: sinnamaldehit (ağaç kabuğu), öjenol (yaprak) veya kafur (kök). 

 

Piyasada iki tür tarçın esansiyel yağı bulunmaktadır. Bunlar tarçın kabuğu ve tarçın yaprağından çıkartılır. Bazı benzerlikleri olsa da, ayrı kullanımları olan farklı ürünlerdir.

 

Tarçın kabuğu yağı, tarçın ağacının dış kabuğundan çıkarılır. Çok kuvvetli olduğu düşünülür ve neredeyse yoğun bir tarçın kokusu alıyormuş gibi güçlü, “parfüm benzeri” bir kokusu var. Kabuk yağı, genellikle yaprak yağından daha pahalıdır.

 

Tarçın yaprağı yağı “mis gibi ve baharatlı” bir kokuya ve daha açık bir renge sahiptir. Tarçın kabuğu yağı, çoğu insanın tarçın baharatı ile ilişkilendirdiği daha koyu kırmızı-kahverengi bir renge sahiptir. Her ikisi de faydalıdır, ancak kabuk yağı daha güçlü olabilir.

 

Tarçın kabuğu yağının faydalarının birçoğu kan damarlarını genişletme özelliği ile alakalıdır. Tarçın kabuğu, nitrik oksit fonksiyonunun geliştirilmesine yardımcı olarak kan akışının artmasına böylece iltihaplanmanın azalmasına sebep olur.

 

Tarçın uçucu yağının en çok araştırmaya konu olmuş faydalarından bazıları şunlardır:

 

  • İltihabı azaltır,
  • Kan şekerini azaltır,
  • Kötü kolesterolü azaltır,
  • Enfeksiyonlarla savaşır,
  • Yüksek antioksidan içerir,
  • Bağışıklık sistemini uyarır,
  • Libidoyu yükseltir,
  • Parazitlerle savaşır.

 

Şimdi tarçın uçucu yağına özgü sağlık faydalarına göz atalım.

 

1. Kalp Güçlendirici

 

Tarçın uçucu yağı doğal olarak kalp sağlığının artırılmasına yardımcı olabilir.

 

2014 yılında yayınlanan bir hayvan araştırması, tarçın kabuğu ekstraktının aerobik eğitimi ile birlikte kalp performansının iyileştirilmesine nasıl yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

Çalışma aynı zamanda tarçın özü ve egzersizin, hem genel kolesterolü hem de LDL kötü kolesterolü düşürürken HDL iyi kolesterolü düşürmede nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

 

Tarçın, kalp hastalığı olan veya kalp krizi veya inme geçiren kişiler için faydalı olan nitrik oksit üretimini desteklemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

 

Ek olarak, kalbin arter sağlığına daha fazla fayda sağlayabilecek anti-enflamatuar ve anti-trombosit bileşikleri içerir. 

 

2. Doğal Afrodizyak

 

Ayurveda tıbbında, bazen cinsel işlev bozukluğu için tarçın önerilir. Peki bu önerinin geçerliliği var mıdır?

 

2013 yılında yayımlanan hayvan araştırmaları, tarçın yağını iktidarsızlığın olası bir doğal ilacı olarak gösteriyor. Yaşa bağlı cinsel işlev bozukluğu olan hayvan deneklerinde, Cinnamomum cassia ekstresinin hem cinsel motivasyonu hem de erektil işlevi etkin şekilde artırarak cinsel işlevi iyileştirdiği gösterilmiştir. 

 

3. Kan Şekerini Düzenler

 

Hem insan hem de hayvan modellerinde, tarçının insülin salınımı üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir; bu da kan şekerinin stabil kalmasına yardımcı olabileceği gibi kronik yorgunluk, karamsarlık, şeker krizleri ve aşırı yemeyi önleyebileceği anlamına gelir.

 

Tip 2 diyabetli 60 kişiden oluşan bir çalışmada, 40 gün boyunca alınan üç farklı miktar (bir, üç veya altı gram) tarçın takviyesi, tümü düşük kan glikoz seviyelerinin yanı sıra düşük trigliserit, LDL kolesterol ve toplam kolesterol seviyeleri ile sonuçlandı. 

 

Kan şekeri avantajlarından yararlanmak için yemeğinizde yüksek dereceli, saf bir tarçın yağı kullanabilirsiniz. Ancak, fazla abartmamak lazım, çünkü kan şekerinin çok düşük olması da arzulanan bir durum değil. Tarçın yağı solumak, sağlıksız yiyecek isteklerinizi uzak tutmaya da yardımcı olabilir.

 

4. Parazitlerle Savaşır

 

Araştırmalar tarçın yağının bazı zararlı parazitlerin büyümesini engellediğini ve mükemmel bir parazit tedavisi yaptığını keşfetmiştir.

 

İran Parazitoloji Dergisi’nde 2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, tarçın ve zencefilin G. lamblia parazitinin yol açtığı bağırsak enfeksiyonu olan giardiasis üzerindeki etkileri değerlendirildi.

 

Çalışma, hem zencefil kökü hem de tarçın ekstrelerinin “G. lamblia’ya karşı umut verici doğal terapötik ajanlar” olarak etkinliğini ortaya koymaktadır. 

 

Araştırmalar ayrıca, tarçın’nın insanlarda sıtmaya yol açan bir parazit olan Plasmodium falciparum üzerindeki engelleyici etkisine de işaret ediyor.

 

Araştırmacılar, tarçının, parazitlerin hayatta kalması için gerekli olan amino asit biyosentezlerini bozarak parazitlerle savaşmaya yardımcı olabileceğini buldular. 

 

5. Kandida ve Diğer Mantar Enfeksiyonları ile Mücadele

 

Tarçın uçucu yağı kandida ve ayak tırnağı mantarlarına iyi gelir mi?

 

2016 yılında yayınlanan araştırmaya göre, tarçın yağı ve zeytinyağı, genellikle ayak tırnağı mantarlarının ve diğer mantar enfeksiyonlarının nedeni olan candida albicans gibi mantar suşlarına karşı antifungal ve antimikrobiyal aktivite göstermektedir.

 

Doğal ayak tırnağı mantarı tedavisi için birkaç damla tarçın esansiyel yağını zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile birleştirmeyi ve sorunlu bölgelere uygulamayı deneyin.

 

6. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

 

Tarçın, yağ yakıcı bir yiyecek ve kilo kaybı için değerli bir araç olarak ün kazanıyor. Kan şekeri seviyelerini dengeleme ve şeker ilavesiz yiyecekleri tatlandırma yeteneği sayesinde, tatlı bağımlılığınızı kesmek için çok yararlıdır.

 

Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırma, tarçın yağında bulunan kimyasal bir bileşik olan sinamaldehitin, yağ hücrelerinin enerji yakmasına potansiyel olarak nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir.

 

Çalışma, sinamaldehitin hem hayvanlarda hem de insan yağ hücrelerinde termojenik ve metabolik tepkileri nasıl aktive ettiğini ve böylece kilo kaybına ve obezitenin önlenmesine nasıl faydalı olabileceğini göstermektedir. 

 

Dengesiz kan şekeri aşırı yemek yemeye, düşük enerji ve kilo kazanılmasına neden olabilir, ancak meyveye, çaya, yulafa, unlu mamullere veya smoothie’lere tarçın yağı eklenmesi, glikozun kana salınım hızını yavaşlatır.

 

7. Ülserlere Yardım Edebilir

 

Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri türünün ülserlere neden olduğu bilinmektedir. H. pylori yok edildiğinde veya azaldığında, ülser semptomları büyük ölçüde kaybolur.

 

Kontrollü bir çalışma, dört hafta boyunca günde iki kez 40 miligram tarçın özü almanın, H. pylori ile enfekte olduğu bilinen 15 insan hasta üzerindeki etkilerine baktı. Tarçın, H. pyloriyi tamamen yok edememiş ancak bakterilerin kolonizasyonunu bir dereceye kadar azaltmış ve hastalar tarafından iyi tolere edilmiştir.

 

Araştırmalar ayrıca öjenol adı verilen tarçın esansiyel yağı içindeki faydalı bir bileşiğin, tarçının ülserlere yardımcı olmasının ana nedenlerinden biri olabileceğini göstermiştir.

 

2000 yılında yayınlanan bir çalışma, etanolün neden olduğu gastrik ülserlerin öjenol sayesinde önemli ölçüde azaldığını göstermektedir. Öjenol ülserlerin ciddiyetinin yanı sıra ülser sayısını da azaltmıştır. 

 

8. Cilt ve Saç Sağlığında Etkili

 

2017’de yayınlanan bir çalışma, tarçın kabuğu yağının cilt iltihaplanması ve doku yeniden şekillenmesi ile ilgili çeşitli protein biyobelirteçlerinin oluşumunu önemli ölçüde durdurabildiğini göstermektedir.

 

Anti-enflamatuar özellikleriyle tarçın yağı, döküntü ve akne gibi iltihaplı cilt sorunları için etkili bir doğal çözüm olabilir. Tarçın uçucu yağını bir taşıyıcı yağ ile (hindistan cevizi yağı gibi) karıştırabilir ve antimikrobiyal özelliklerinden yararlanmak için cilde uygulayabilirsiniz.

 

Tarçın uçucu yağı, saç için de faydalı olabilir. Saç sağlığını ve uzamasını arttırmak için bu aromatik yağı öneren birçok güzellik dergisi de var. Birkaç damla tarçın yağını, tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirerek hızlı bir ev yapımı saç derisi tedavisine girişebilirsiniz.

 

Dudaklar için ılık tarçın uçucu yağı kullanılması, bu bölgedeki kan dolaşımını artırarak onları dolgunlaştırmanın doğal bir yoludur. Mükemmel bir ev yapımı dudak kremi için iki damla tarçın yağı ile bir kaşık kaşığı hindistancevizi yağını karıştırarak kullanabilirsiniz.

 

9. Antimikrobiyal Özellikler

 

Tarçın uçucu yağı, şüphesiz ki en temizleyeci ve arındırıcı uçucu yağlardan birisidir. Antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antiparazit, antiinflamatuar etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirici özellikleri bulunur.

 

Boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığı durumlarında, çayınıza ya da ılık suya bir damla organik tarçın yağı ekleyip, sonuçları kendiniz görmeye ne dersiniz? Tabi ki her zaman olduğu gibi çok yüksek kaliteli bir yağ ve alerjik olmayan bir bünye şart!

 

Tarçın Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Aromatik: Tarçın uçucu yağını, bir difüzör kullanarak evinize yayabilirsiniz. Ayrıca, doğrudan şişeden koklayarak ya da cildinize ve giysilerinize uygulayarak ve bir parfüm gibi doğrudan soluyabilirsiniz.

 

Bakınız: Aromaterapi Difüzörü (Hava Yayıcı) Nasıl Seçilir?

 

Topikal: Tarçın yağını doğrudan cilde uygulamadan önce daima hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 1 : 1 oranında seyreltmelisiniz. Hindistan cevizi yağı cilt ve bağışıklık için kendi uzun faydaları listesine sahiptir, bu nedenle iyi bir kombinasyon oluşturur.

 

Bakınız: Aromaterapio – Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli

 

Dahili: Tarçın esansiyel yağı dahili kullanılabilir mi? FDA, tarçın yağını tüketim için güvenli olarak kabul ediyor, ancak sadece saygın bir markadan çok yüksek kaliteli bir yağ kullandığınızda esansiyel yağlar dahili olarak kullanılabilir. Bu yolla, tam olarak ne elde edeceğinizi ve neden kaçındığınızı bilirsiniz.

 

Tarçın yağını dahili olarak kullanmak için, suya bir damla ekleyebilir veya bal veya bir smoothie ile karıştırarak bir besin takviyesi olarak alabilirsiniz.

 

Yemek pişirmek için de kullanabilirsiniz. Sadece tariflere az miktarda tarçın uçucu yağı ekleyin, ancak antioksidanları ve aktif bileşenlerini yok etmemek için çok yüksek sıcaklıklarda ısıtmaktan ve çok uzun süre pişirmekten kaçının.

 

Tarçın yağı, çok kuvvetli bir tarçın baharatı tadındadır, böylece yağı, tarçın kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

 

Peki tarçın esansiyel yağı ile hangi yağları karıştırabilirsiniz? Tarçınla iyi karışan uçucu yağlar arasında bergamot, kakule, karanfil, zencefil, hindistan cevizi, portakal, nane, gül ve vanilya bulunur.

 

Tarçın Uçucu Yağı Yan Etkileri ve Önlemler

 

Tarçın yağının tehlikesi var mı? Genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak her zaman bazı kişilerin esansiyel yağlara reaksiyon gösterme şansı vardır. Hassas insanların, tarçın yağı topikal olarak alındığında veya uygulandığında alerjik reaksiyonlar yaşaması mümkündür. Bu, vücutta yayılan kaşıntı ve kızarıklık gibi cilt tahrişi olarak ortaya çıkabilir.

 

Yeni bir uçucu yağ kullanırken cilt üzerinde küçük bir yama testi yapmak en iyisidir. Tarçın yağı ile mide bulantısı, mide ağrısı ve ishal gibi sorunları yaşarsanız, hemen almayı bırakın.

 

Az sayıda insanın tarçın yağı kullanırken, özellikle de ağzında ülser olan kişilerin yanma hissi ve ağrı yaşadığı bildirilmiştir. Çok hassas kalp atışı ve kardiyovasküler sistemi olan kişilerde, tarçının ilaçlarla reaksiyona girmesi ve nefes darlığına (solunum zorluğu) neden olması mümkündür.

 

Hamileyseniz, emziriyorsanız, ilaç kullanıyorsanız veya tıbbi bir durum için tedavi ediliyorsanız, tarçın yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

 

Özet: Tarçın Uçucu Yağı

 

Ana aktif bileşenleri sinamaldehit, eugenol ve linalool’dur.

 

Baharatlı, canlandırıcı kokusuyla evinize yaymak için harika bir opsiyondur. Yemeklerde kullanıldığında, şeker kullanmadan tatlandırıcı görevi üstlenir. Topikal olarak kullanıldığı zaman, ayak tırnağı mantarı gibi enfeksiyonlara ve sivilce gibi sık görülen cilt problemlerine yardımcı olabilir.

 

Tarçın uçucu yağı faydaları ve kullanımları:

 

  • Kalp sağlığını artırır,
  • İltihabı azaltır,
  • Kilo kaybetmenize yardımcı olur,
  • Kan şekerini azaltır,
  • Boğaz ağrısı gibi durumlarda enfeksiyonlarla savaşır,
  • Kötü kolesterolü azaltır,
  • Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir,
  • Bağışıklık sistemini uyarır,
  • Parazitlerle savaşır,
  • Libido’ya yardım edebilir.

 

Referanslar

 

Draxe.com – Cinnamon Oil

 

Aromaweb – Cinnamon Essential Oil

 

Brittannica – Cinnamon – PLANT & SPICE

 

FDA – Safe Essential Oils to Use Internally

 

Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant

 

Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review

 

The Effect of Cinnamon Extract and Long-Term Aerobic Training on Heart Function

 

Ginger and Cinnamon: Can This Household Remedy Treat Giardiasis? Parasitological and Histopathological Studies

 

Efficacy of Cinnamomum cassia Blume. in age induced sexual dysfunction of rats

 

Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes

 

Antiinflammatory Activity of Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) Bark Essential Oil in a Human Skin Disease Model

 

Controlled trial of the effect of cinnamon extract on Helicobacter pylori

 

Antifungal Activity of Cinnamon Oil and Olive Oil against Candida Spp. Isolated from Blood Stream Infections

 

The Effect of Aqueous Extract of Cinnamon on the Metabolome of Plasmodium falciparum Using 1HNMR Spectroscopy