Servi ağacı yaprağı uçucu yağı; iğne yapraklı ve yaprak döken servi ağacından elde edilir. Botanik adı Cupressus sempervirens’dir. İngilizce’de Cypress olarak bilinir. Dilimizde ise hem selvi hem de servi olarak iki kullanımı da mevcuttur.

Servi ağacı küçük, yuvarlak ve odunsu konilerle her daim yeşildir. Pullu yaprakları ve minik çiçekleri vardır. Bu güçlü uçucu yağ, enfeksiyonlarla savaşma, solunum sistemini destekleme, toksinleri vücuttan atma ve sinirlilik ve kaygıyı hafifletme yetenekleri ile oldukça değerlidir.

Cupressus sempervirens, birçok spesifik botanik özelliğe sahip tıbbi bir ağaç olarak kabul edilir. BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, bu özellikler kuraklığa, hava akımlarına, rüzgarla oluşan toza, sulu kar ve atmosfer gazlarına toleransı içerir. Servi ağacının iyi gelişmiş bir kök sistemi bulunur. Hem asidik hem de alkali topraklarda gelişebilme özelliği vardır.

Servi ağacının genç dalları, sapları ve iğneleri buharla damıtılır ve elde edilen uçucu yağ temiz ve enerji verici bir aromaya sahiptir. Servi ana bileşenleri alpha-pinene, carene ve limonen’dir; Yağ, antiseptik, antispazmodik, antibakteriyel, uyarıcı ve antiromatizmal özellikleri ile bilinir.

 

Servi Ağacı Yaprağı Uçucu Yağının En Bilinen 8 Faydası

 

Servi ağacı yaprağı uçucu yağı faydaları aşağıdaki gibidir. 

 

1. Yaraları ve enfeksiyonları iyileştirir

 

Kesikleri hızlı bir şekilde iyileştirmek istiyorsanız, selvi esansiyel yağını deneyin. Selvi yağının antiseptik özellikleri, önemli bir bileşen olan camphene varlığından kaynaklanmaktadır. Selvi yağı hem iç hem de dış yaraları tedavi eder ve enfeksiyonları önler.

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta 2014 yılında yayınlanan bir araştırma, selvi uçucu yağının test bakterilerinin büyümesini engelleyen antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu buldu. Çalışma, selvi yağının cilt üzerindeki bakterileri öldürme kabiliyeti nedeniyle sabun yapımında kozmetik bir bileşen olarak kullanılabileceğini buldu. Ayrıca yaraları, sivilceleri, püstülleri ve döküntüleri tedavi etmek için kullanılır.

 

2. Krampları giderir ve kas çekmelerini azaltır

 

Selvi uçucu yağının antispazmodik özellikleri, kaslardaki kramp ve çekmeleri engeller. Selvi yağı, zonklama, çekme ve kontrol edilemeyen bacak krampları ile karakterize nörolojik bir bozukluk olan huzursuz bacak sendromunu da etkili bir şekilde giderebilir.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne göre, huzursuz bacak sendromu uyku bozukluklarına ve gündüz uykusuna neden olabilir. Bu hastalıkla mücadele eden insanlar genellikle konsantre olmakta ve günlük işlerini yapmamakta zorluk çekmektedir. Topikal olarak uygulandığında, selvi yağı krampları azaltır, kan dolaşımını arttırır ve kronik ağrıyı hafifletir.

Aynı zamanda karpal tünel sendromu için doğal bir tedavidir; Selvi uçucu yağı, bu durumla ilişkili ağrıyı etkili bir şekilde azaltır. Karpal tünel, bileğin tabanının hemen altında çok küçük bir açıklığın iltihaplanmasıdır. Sinirleri tutan ve önkolu avuç içi ve parmaklara bağlayan tünel çok küçüktür. Bu nedenle aşırı kullanım, hormonal değişiklikler veya artritin neden olduğu şişme ve iltihaplanmaya eğilimlidir. Selvi yaprağı yağı, karpal tünelin yaygın bir nedeni olan sıvı tutulmasını azaltır. Ayrıca kan dolaşımını teşvik eder ve iltihabı azaltır.

Selvi esansiyel yağı kan dolaşımını iyileştirir, krampları ve ağrıyı hafifletme gücü verir. Bazı kramplar, laktik asit oluşumundan kaynaklanır. Selvi yağının diüretik özellikleri bu noktada etkili olur ve rahatsızlığı hafifletir .

 

3. Toksinleri gidermeye yardımcı olur

 

Selvi yağı bir diüretiktir ve vücudun içinde bulunan toksinleri temizlemesine yardımcı olur. Ayrıca ter miktarını ve terlemeyi artırır, bu da vücudun toksinleri, fazla tuzu ve suyu hızla çıkarmasını sağlar. Bu, vücuttaki tüm sistemler için yararlı olabilir ve toksik birikime bağlı akne ile diğer cilt koşullarını önler.

Bu ayrıca karaciğere fayda sağlar ve temizler. Doğal olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 2007 yılında Mısır, Kahire’deki Ulusal Araştırma Merkezi’nde yapılan bir çalışmada, cosmosiin, caffeic asit ve p-coumaric asit dahil olmak üzere selvi yaprağı yağlarındaki izole bileşiklerin hepatoprotektif aktivite gösterdiği bulundu.

Bu izole bileşikler, farelerde toplam protein seviyelerinde önemli bir artışa neden olurken, glutamat oksaloasetat transaminaz, glutamat piruvat transaminaz, kolesterol seviyeleri ve trigliseritleri önemli ölçüde azalttı. Kimyasal ekstraktlar fare karaciğeri dokularında test edilmiştir ve sonuçlar selvi yağının vücudu aşırı toksinlerden kurtarabilen ve serbest radikal artışını engelleyebilen antioksidanlar içerdiğini göstermektedir. 

 

4. Kan pıhtılaşmasını teşvik eder

 

Selvi yağı aşırı kan akışını durdurabilir ve kan pıhtılaşmasını teşvik edebilir. Bu hemostatik ve büzücü özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Selvi yağı, kan akışını uyaran ve cilt, kaslar, saç folikülleri ve diş etlerinin kasılmasını destekleyen kan damarlarının kasılmasına yol açar. Sıkıştırıcı özellikleri ile selvi yağı, dokularınızı sıkılaştırabilir, saç köklerini güçlendirebilir ve dökülme olasılığını azaltabilir.

Selvi yağındaki hemostatik özellikler kan akışını durdurur ve gerektiğinde pıhtılaşmayı destekler. Bu iki faydalı özellik, yaraları, kesikleri ve açık yaraları hızla iyileştirmek için birlikte çalışır. Bu nedenle, selvi yağı ağır adet kanamasını azaltmada yardımcıdır. Aynı zamanda doğal bir miyom tedavisi ve endometriozis maddesi olarak da kullanılabilir.

 

5. Solunum hastalıklarını ortadan kaldırır

 

Selvi yağı, kabızlığı giderir, solunum yollarında ve akciğerlerde biriken mukusu ortadan kaldırır. Yağ hava yollarını yatıştırır, astım ve bronşit gibi daha ciddi solunum hastalıkları için antispazmodik etkiye sahiptir. Selvi esansiyel yağı, aşırı bakteri artışının neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilen bir antibakteriyeldir.

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırma, selvi yağında bulunan ve camphene adı verilen bir bileşenin dokuz bakteri ve incelenen tüm mayaların büyümesini inhibe ettiğini buldu. Bu, sızdıran bağırsak sendromu ve probiyotik kaybı gibi zararlı yan etkilere yol açabilen antibiyotiklerden daha güvenli bir alternatiftir.

 

6. Doğal deodorant görevi görür

 

Selvi yaprağı uçucu yağı, ruh halini olumlu etkiler, mutluluğu ve enerjiyi teşvik eder. Ayrıca sahip olduğu temiz, baharatlı ve erkeksi bir koku, onu mükemmel bir doğal deodorant yapar. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle, sentetik deodorantların yerini alabilir ve böylece bakteriyel büyümeyi ve vücut kokusunu önleyebilir.

Ev temizleme sabununa veya deterjana beş ila 10 damla selvi yağı ekleyebilirsiniz. Giysilerde ve yüzeylerde bakteri barındırmaz ve taze yaprak kokusu bırakır. Bu, neşe ve mutluluk duygularını uyardığı için kış mevsiminde özellikle yatıştırıcı olabilir.

 

7. Korkuyu hafifletir

 

Selvi yağı sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Aromatik veya topikal uygulama ile sakinlik ve rahatlık hissi sağlar. Aynı zamanda mutluluk ve hafiflik duygularını harekete geçirir ve uyarır. Bu özellikle duygusal stres altında olan, uyku güçlüğü çeken, yakın zamanda travma veya şok geçiren kişiler için yararlı olabilir.

Selvi esansiyel yağını anksiyete için doğal bir tedavi olarak kullanmak için, ılık su banyosuna veya difüzöre beş damla yağ koyun. Geceleri yatağınızın yanında selvi yağı yaymak huzursuzluğu veya uykusuzluk belirtilerini gidermek için özellikle yararlı olabilir.

 

Bakınız: Aromaterapi Difüzörü (Hava Yayıcı) Nasıl Seçilir?

 

8. Varisli damarları ve selüliti tedavi eder

 

Selvi yağı kan dolaşımını teşvik etme kabiliyeti nedeniyle, varisli damarlar için bir ev ilacı olarak kullanılabilir. Örümcek damarları olarak da adlandırılan varis, kan damarlarına veya damarlara basınç uygulandığında ortaya çıkar – bu da kan birikmesine ve damarların şişmesine neden olur.

Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, bunun nedeni zayıf damar duvarları veya bacaklardaki damarların kan taşımasına izin veren dokulardaki basınç eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu damarlardaki basıncı arttırır ve genişlemesine neden olur. Selvi esansiyel yağının topikal uygulamasıyla, bacaklardaki kan kalbe doğru akmaya devam eder.

Selvi yağı ayrıca selülit görünümünü, yani bacaklarda, kalçalarda, karında ve kolların arkasında portakal kabuğu görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bu genellikle sıvı tutulumu, zayıf dolaşım, zayıf kollajen yapısı ve artan vücut yağından kaynaklanır. Selvi yağı bir diüretik olduğundan, vücudun fazla suyu ve tuzu çıkarmasına yardımcı olur ve bu da ödem oluşumunu engeller.

Ayrıca kan dolaşımını artırarak kan dolaşımını teşvik eder. Varisli damarları, selülit ve zayıf dolaşımın neden olduğu hemoroid gibi diğer durumları tedavi etmek için topikal olarak selvi yağı kullanın.

 

Servi Ağacı Yaprağı Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Servi yaprağı yağını aromatik ve topikal olarak kullanmak güvenlidir. Yağı cilde uygularsanız, cilde sürmeden önce hindistancevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek en iyisidir.

Bu uçucu yağı günlük yaşamınızda kullanabileceğiniz diğer yollar:

  • Duygu durumunda bir denge yakalamak, sakinleştirici veya enerji verici etkiler elde etmek, korku veya endişe duygularına yardımcı olmak için evde veya ofiste 5-7 damla selvi yağını ortama yayın.

 

  • Artrit, huzursuz bacak sendromu, kramplar, astım, bronşit, öksürük veya soğuk, karpal tünel ve şiddetli adetleri tedavi etmek için taşıyıcı yağ ile eşit olarak seyreltilmiş uçucu yağı topikal olarak kullanın. Yağ karışımını etkilenen bölgeye sürün; Bu, gerektiğinde günde iki ila üç kez yapılabilir.

 

  • Selülit, varisli damarlar, yaralar, kesikler veya kesiklerin oluşumunu azaltmak için, etkilenen bölgeye 2-3 damla selvi yağı uygulayın.

 

  • Solunum hastalıklarını tedavi etmek için ılık su banyosuna 5 damla selvi esansiyel yağı koyun. Ayrıca selvi taşıyıcı yağlar ile seyreltebilir ve merhem olarak karışımı göğsünüze uygulayabilirsiniz. Mukusu azaltmak için, kaynar suya 3-5 damla selvi yağı ekleyin, başınızın üzerine bir havlu koyun ve buharı 5-10 dakika soluyun.

 

  • Evi kokudan arındırmak için, temizleme sabununa 5-10 damla selvi yağı ekleyin veya yağı sprey şişesinde suyla karıştırın ve karışımı perdelere, çarşaflara ve kanepelere püskürtün. Bakteriyel büyümeyi ve vücut kokusunu önlemek için ayakkabılara, şapkalara ve ceketlere 1-2 damla selvi yağı da eklenebilir.

 

  • Saç ve cilt bakımı için şampuan, saç kremi veya ev yapımı yüz deterjanınıza 1-3 damla selvi yağı ekleyin. Tam temizlik için mükemmeldir ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle cilt ve saç için faydalıdır.

 

Servi Uçucu Yağı Alternatif Kullanımları

 

Servi uçucu yağı: lavanta yağı, bergamot yağı, sedir ağacı, roma papatya yağı ve ylang-ylang yağları ile güzel karışımlar oluşturur.

Tüm bu yağlar sakinleştirici özelliklere sahiptir ve aromatik veya topikal olarak kullanıldığında sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir.

Servi uçucu yağı özellikle evde yapacağınız erkek parfüm ve deodorantlarında hem aroması hem de iyileştirici özellikleri sebebiyle harika sonuç verecektir. 

En sevdiğiniz yağları karıştırın ve ılık su banyosuna veya masaj yağına koyun. Her masaj yağı için hindistancevizi yağı kullanın.

Topikal olarak uygulandığında, hindistancevizi yağı cildi nemlendirici ve tonlama maddesi olarak görür.

 

Servi Uçucu Yağı Kullanım Güvenliği

 

Servi yağını dahili olarak kullanmak güvenli değildir.

Aromatik veya topikal olarak kullanıldığında, selvi yağı genellikle güvenli ve toksik değildir.

Hamilelik sırasında da kaçınılmalıdır ve çocuklar için güvenliğini desteklemek için yeterli araştırma yoktur.

Selvi yağını doğrudan cildinize uygulamadan önce bir yama testi yaptığınızdan emin olun.

Topikal uygulamadan önce selvi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek en güvenlidir.

 

Referanslar

 

Chemical composition, antimicrobial and antibiofilm activity of the essential oil and methanol extract of the Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens L.)

Restless Legs Syndrome Fact Sheet

Phytochemical investigation and hepatoprotective activity of Cupressus sempervirens L. leaves growing in Egypt.

Immunological and Psychological Benefits of Aromatherapy Massage

8 Surprising Benefits of Cypress Essential Oil

Cypress Essential Oil