Sandal ağacı uçucu yağı, geniş terapötik faydaları sahiptir ve aromaterapi görenlerin netlik ve sakinlik elde etmelerine yardımcı olur. Bu özel uçucu yağ sadece inanılmaz bir kokuya sahip olmaktan ibaret değildir.  Sandal ağacı genel olarak sağlıklı olma ve zihinsel sağlık üzerinde etkili olan diğer birçok iyileştirici özellik taşır.

 

Yaşamınızda sakinlik ve zihinsel netlikle alakalı bir artış mı arıyorsanız bu tam da aradığınız uçucu yağ olabilir. Çoğumuz yoğun stres altında ve yaşamın günlük talepleri karşısında bunalabiliyoruz. Bu noktada başvurulacak en önemli aromalardan birisi de sandal ağacı uçucu yağıdır.

 

Sandal Ağacı Uçucu Yağı Özellikleri

 

Sandal ağacı uçucu yağı, odunsu, tatlı kokusuyla bilinir. Tütsü, parfüm, kozmetik ve tıraş sonrası ürünlerinde sık sık kullanılır. Ayrıca diğer yağlarla kolayca karışımı yapılabilir.

 

Geleneksel olarak, sandal ağacı yağı Hindistan ve diğer doğu ülkelerinde dini geleneklerin bir parçasıdır. Sandal ağacının kendisi kutsal kabul edilir. Ağaç, düğünler ve doğumlar dahil olmak üzere çeşitli dini törenlerde kullanılır. 

 

Sandal-Ağacı-Uçucu-Yağı-Kırmızı-Sandal-Ağacı

 

Sandal ağacı uçucu yağı bugün piyasada bulunan en pahalı uçucu yağlardan biridir. En yüksek kalite sandal ağacı santalum album olarak bilinen Hint çeşididir. Hawaii ve Avustralya da sandal ağacı üretir, ancak Hint çeşitleriyle aynı kalitede ve saflıkta olmadığı düşünülür. 

 

Sandal ağacı uçucu yağı kimyasal bileşimi; ağacın yaşı, üretim yeri ve yağ çıkarma yöntemine göre değişir:

 

Sandal ağacı yağı kimyasal bileşenleri ise aşağıdaki gibidir:

 

  • (Z) -a-Santalol (% 46.2-59.9)
  • (Z) -b-Santalol (% 20.5-29.0)
  • (Z)-Nuciferol (1.1–5.5%)
  • epi-b-Santalol (4.1–4.3%)
  • (Z)-a-trans-Bergamotol (<3.9%)
  • a-Santalal (0.5–2.9%)
  • b-Santalal (0.6–1.9%)
  • (Z)-Lanceol (1.5–1.7%)
  • (E)-b-Santalol (1.5–1.6%)
  • b-Santalene (0.6–1.4%)
  • Spirosantalol (<1.2%)
  • a-Santalene (0.8–1.1%) 

 

Sandal-Ağacı-Uçucu-Yağı-Elde-İşleme

 

Bu esansiyel yağdan en iyi şekilde yararlanmak için sandal ağacı ağacının kökleri toplanmadan en az 40-80 yıl önce büyümesi gerekir. Daha yaşlı, daha olgun bir sandal ağacı ağacı, genellikle daha güçlü bir kokuya sahip esansiyel bir yağ üretir.

 

Buhar damıtma veya CO2 ekstraksiyonunun kullanılması ile yağ olgun köklerden alınır. Buharla damıtmada ısı kullanıldığı için sandal ağacı gibi bir yağı bu kadar harika yapan birçok bileşiği öldürülebilir. CO2 ile ekstrakte edilmiş yağ arayın; bu, yağın mümkün olduğu kadar az ısı ile ekstrakte edildiği anlamına gelir.

 

Sandal ağacı uçucu yağı iki ana aktif bileşen içerir: alfa ve beta santalol. Bu moleküller sandal ağacıyla ilişkili güçlü bir koku üretir. Özellikle Alfa-santalol birden çok sağlık yararlarıyla değerlendirilir.

 

Bu yararların bazıları, hayvan deneklerinde kan glukoz kontrolünün iyileştirilmesini, iltihabın azaltılmasını ve cilt kanseri proliferasyonunun azaltılmasına yardımcı olmayı içerir.

 

Sandal ağacının yararları çoktur, şimdi özellikle dikkat çeken birkaçına göz atalım!

 

Sandal Ağacı Uçucu Yağı Faydaları Infografik

 

Sandal Ağacı Uçucu Yağı Faydaları

 

1. Zihinsel Netlik

 

Sandal ağacının birincil yararlarından biri, aromaterapide veya bir koku olarak kullanıldığında zihinsel berraklığı arttırmasıdır. Bu yüzden sık sık meditasyon, dua veya diğer manevi ritüellerde kullanılır.

 

Uluslararası Planta Medica dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sandal ağacı uçucu yağının dikkat ve uyarılma düzeylerine etkisi değerlendirildi. Araştırmacılar sandal ağacı ana bileşiği alfa-santalol’ün yüksek dikkat ve ruh hali gösterdiğini ortaya çıkardı. 

 

Bir dahaki sefere yaklaşmakta olan bir iş tesliminiz varsa sandal ağacı uçucu yağı soluyarak, zihinsel odaklanmayı artırırken, süreç boyunca da sakin kalabileceksiniz.

 

2. Rahatlatıcı ve Sakinleştirici

 

Lavanta yağı ve papatya yağı ile birlikte, sandal ağacı uçucu yağı genellikle kaygı, stres ve depresyonu gidermek için aromaterapide kullanılan yağlar listesindeyer alır. 

 

Klinik Uygulamalarda Tamamlayıcı Tedaviler Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, palyatif bakım alan hastaların, sandal ağacı almayan hastalara kıyasla, sandal ağacı aromaterapisi alan hastalara göre daha rahat ve daha az endişeli oldukları bulundu. 

 

3. Doğal Afrodizyak

 

Ayurveda tıbbı uygulayıcıları geleneksel olarak sandal ağacını afrodizyak olarak kullanırlar. Sandal, cinsel arzuyu artırabilen doğal bir madde olduğundan, libidoyu artırmaya yardımcı olur ve erkeklere iktidarsızlığa yardımcı olabilir. Sandal ağacı uçucu yağını doğal bir afrodizyak olarak kullanmak, masaj yağı veya topikal losyona bir kaç damla eklemeyi denemek.

 

4. Sıkılaştırıcı

 

Sandal ağacı hafif bir büzücüdür, yani yumuşak dokularımızda diş eti ve cilt gibi küçük kasılmalara neden olabilir. Birçok tıraş sonrası tıraş makinesi ve yüz toneri, cildi yatıştırmaya, sıkılaştırmaya ve temizlemeye yardımcı olması için sandal ağacı birincil bileşenlerinden biri olarak kullanır.

 

Doğal vücut bakım ürünlerinizden büzücü bir etki arıyorsanız, birkaç damla sandal ağacı uçucu yağı ekleyebilirsiniz. Birçok insan akne ve siyah noktalarla savaşmak için sandal yağı kullanır. 

 

5. Antiviral ve Antiseptik

 

Sandal ağacı mükemmel bir anti-viral ajandır. Herpes simpleks virüsleri 1 ve 2 gibi yaygın virüslerin çoğalmasının önlenmesinde faydalı olduğu bulunmuştur.

 

Diğer kullanımlar, yüzeysel yaralar, sivilce, siğiller veya kaynarlar gibi hafif cilt tahrişinden kaynaklanan iltihabın azaltılmasını içerir. Doğrudan cilde uygulamadan önce yağı her zaman küçük bir alanda test ettiğinizden emin olun veya önce taşıyıcı yağlar ile karıştırın.

 

Boğaz ağrınız varsa, birkaç damla anti-viral sandal ağacı esansiyel yağı eklenmiş bir bardak su ile gargara yapabilirsiniz.

 

6. Antienflamatuar

 

Sandal ağacı ayrıca, böcek ısırmaları, temas tahrişleri veya diğer cilt rahatsızlıkları gibi hafif iltihaptan kurtulma sağlayabilen bir anti-enflamatuar ajandır.

 

2014 yılında yapılan bir araştırma, sandal ağacındaki aktif bileşiklerin sitokin adı verilen vücuttaki inflamasyon belirtİilerini azaltabildiğini buldu. Bu aktif bileşiklerin (santaloller), NSAID ilaçları ile benzer şekilde etki gösterdiğine, eksi potansiyel olumsuz yan etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır. 

 

7. Balgam Söktürücü

 

Sandal ağacı yağı, soğuk algınlığı ve öksürüklerin doğal tedavisinde yardımcı olabilecek mükemmel bir balgam söktürücüdür. Bir mendile veya kumaşa birkaç damla ekleyin ve öksürüğünüzün şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olması için nefes alın. 

 

8. Yaşlanma Karşıtı Yani Anti-Aging

 

Sandal ağacı, serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olabilecek, yaşlanmayı teşvik eden antioksidanlarca yüksektir. Aynı zamanda doğal bir antienflamatuardır.

 

2017’de yayınlanan Dermatolojide Bitkisel Tedavide Sandal Ağacı Yağı başlıklı bilimsel bir incelemeye göre, klinik denemeler sandal ağacı uçucu yağının akne, egzama, sedef hastalığı, siğiller ve molluskum kontagiozum’un doğal olarak iyileştirilmesine yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Kokusuz bir losyona beş damla sandal yağı ekleyip, doğrudan cilde uyguladığınızda doğal yaşlanma karşıtı fayda elde eder, sivilceleri iyileştirebilir ve diğer küçük cilt sorunlarının tedavisini yapabilirsiniz.

 

9. İdrar Yolu Enfeksiyonları

 

Bu faydayı destekleyen klinik deneyler eksik olmakla birlikte, sandal ağacının direkt alarak kullanımı, alt idrar yolu enfeksiyonlarının destek tedavisi için Alman Komisyonu E tarafından onaylanmıştır.

 

Alman Komisyonu E monografisi idrar yolu enfeksiyonları için çeyrek çay kaşığı (1-1,5 gram) sandal ağacı esansiyel yağı önerir. Bu tedavi sadece doktor gözetimi altında gerçekleştirilmelidir ve altı haftadan daha uzun olmaması amaçlanmıştır.

 

10. Antikanser Etkileri

 

Bir hayvan modeli kullanarak yapılan çalışmalar, sandal ağacı uçucu yağının ve onun aktif bileşeni olan alfa-santalolün kemopreventif ajanlar olarak hareket ettiğini göstermektedir.

 

Yüzde beş sandal ağacı yağı içeren bir topikal uygulama, eski deneklerde kimyasal olarak oluşturulmuş cilt kanseri üzerinde kemopreventif etkiler göstermektedir.

 

Bu arada, laboratuar araştırması, alfa-santalolün zaman ve konsantrasyona bağlı bir şekilde tümör insidansını ve çokluğunu azalttığını göstermektedir. 

 

Sandal-Ağacı-Uçucu-Yağı-Yaprakları-ve-Tomurcukları

 

Sandal Ağacı Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Diğer uçucu yağların tedavi edici özelliklerini zaten biliyor olabilirsiniz. Her uçucu yağ kendine özgü faydalar sağlar ve sandal ağacı uçucu yağı da farklı değildir. Aromaterapi, psikolojik veya fiziksel sıhhati geliştirmek için uçucu yağların kullanılmasıdır. Esansiyel yağları havaya difüze edebilir, direkt soluyabilir veya cildinize uygulayabilirsiniz.

 

Birçok insan, uçucu yağları stres yönetimi ve rahatlama için gerekli bulur. Kokular duygularımızla ve hatıralarımızla güçlü bir şekilde bağlantılı. Bunun nedeni koku alıcılarımızın beynimizdeki duygusal merkezlerin, amigdala ve hipokampüsün yanında yer almasıdır.

 

Araştırmacılar, bazı kokuların sakinleştirici veya huzurlu duyguları tetiklemeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Diğer yağlar ise bazı hormonlar, nörotransmiterler veya enzimlerle etkileşime girerek vücudumuzun kimyasında belirli bir değişikliğe neden olabilir.

 

Sandal ağacı sadece birçok faydaya sahip değildir, aynı zamanda çoklu kullanımlara da sahiptir. Geleneksel olarak, iyileştirici özelliklerinden dolayı Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda’da önemli bir terapötik madde olmuştur.

 

Bu geleneksel ilaçlarda, sandal ağacı uçucu yağının kullanımı idrar yolu enfeksiyonlarının, sindirim sorunlarının, öksürüğün, depresyonun ve ayrıca enfeksiyonların tedavisini içerir.

 

Sandal ağacı lavanta yağı‘nın vücudu sakinleştirici etkisine benzer bir etkiye sahiptir. Sandal ağacı odaklanma, zihinsel açıklık ve dengenin artmasına yardımcı olabilir.

 

Sandal ağacı uçucu yağını kullanmanın pratik yolları:

 

1. Gevşeme

 

Esneme, barre veya yoga dersinden önce ve diğer rahatlatıcı zamanlardan önce ruh halinizi ayarlamak için birkaç damla sandal ağacı uçucu yağı soluyabilirsiniz. Rahatlama ve odaklanma yeteneğinizi artırmak için sessiz bir zaman, dua veya günlük tutmadan önce kullanın.

 

2. Odaklanma

 

Sandal ağacının zihinsel açıklık avantajlarını elde etmenin en iyi yolu, gün boyunca yüksek stresli veya zorlu zamanlarda ayak bileklerine veya bileklerinize yaklaşık 2-4 kadar birkaç damla uygulamaktır. Ayrıca doğrudan cildinize uygulamak istemezseniz, yağı doğrudan soluyabilirsiniz. Evdeki herkesin bu keyfi sürmesi için difüzörde kullanın. Uzun bir günün sonunda banyo suyuna birkaç damla ekleyin.

 

3. Vücut İçin

 

Sandal ağacı uçucu yağının cilt bakım ürünlerinde kullanımı yaygındır. Mükemmel bir cilt bakımı: Kuru cildi tedavi etmek için sandal ağacı yağını baz yağla karıştırın.

 

Kendi karışımınızı oluşturmak için sandal ağacını diğer esansiyel yağlarla karıştırarak yaratıcı olun. Örneğin, 4-5 damla sandal ağacını gül uçucu yağı ve vanilya yağı ile karıştırın ve romantik, hoş kokulu, odunsu bir karışım için kokusuz losyona ekleyin.

 

Erkeksi bir koku oluşturmak için sandal ağacı ile çeşitli uçucu yağları karıştırarak kendi ev yapımı kolonyanızı yapmayı deneyebilirsiniz. Sandal ağacı, kepeklenmeyi önlemeye yardımcı olmak için saç kreminize harika bir ektir.

 

4. Temizlik ve Ev Kullanımı

 

Sandal ağacı aromatik yağını evde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz:

 

Şömineyi yakmadan önce odunlara birkaç damla ekleyin. Yoğun saatlerde sakin ve uyanık kalmanıza yardımcı olmak için klima deliğine 2–3 damlatarak arabanızda kullanın.

 

Sandal ağacı antiseptik özelliklere sahip olduğundan, çamaşır makinesinin dezenfekte edilmesine de yardımcı olabilir. Yük başına 10-20 damla ekleyin.
İlave bir rahatlama sağlamak için bir ayak banyosuna sandal ağacı uçucu yağı ekleyin.

 

Sandal-Ağacı-Uçucu-Yağı-Tohumları

 

Sandal Ağacı Uçucu Yağı Yan Etkileri ve Önlemleri

 

Sandal ağacı kullanımıyla alakalı bilinen önemli bir yan etki yoktur. Bazı insanlar topikal kullanımından dolayı küçük cilt tahrişi yaşayabilirler. Herhangi bir uçucu yağda olduğu gibi, kullanmadan önce cilde küçük bir test bandı uygulayın.

 

Cildinize uygulamadan önce mutlaka seyreltilmesi için sandal ağacı esansiyel yağını her zaman bir taşıyıcı yağ veya losyonla karıştırın. Esansiyel yağları seyreltmede kullanılan taşıyıcı yağlar şunlardır: tatlı badem yağı, jojoba yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı, kuşburnu yağı, zeytinyağı, avokado yağı veya üzüm çekirdeği yağı.

 

Bakınız: Aromaterapio – Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli

 

Böbrek hastalığı olanların yanı sıra bebekler ve çocuklar da ağızdan direkt kullanmamalıdır. Hamile veya emziren anneler aynı şekilde sandal ağacı uçucu yağını ağızdan kullanmamalıdır. Hamile iseniz, tıbbi bakımınız varsa veya şu anda ilaç kullanıyorsanız, sandal ağacı yağını kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

 

Her zaman % 100 saf ve organik sertifikalı bir sandal ağacı esansiyel yağı seçmeye özen gösterin.

 

Uçucu Yağ Özeti

 

  • Sandal ağacı uçucu yağı avantajları arasında zihinsel açıklığı ve rahatlamayı teşvik etme kabiliyeti vardır.

 

  • Sandal ağacı uçucu yağı kullanımı soğuk algınlığı, öksürük, idrar yolu enfeksiyonları, akne, egzama, sedef hastalığı ve daha fazlasını içerir.

 

  • Sandal ağacı yağı, doğal bir büzüştürücü, iltihap önleyici, antiviral ve balgam söktürücü olarak işlev görebilir.

 

  • Bu inanılmaz yağ, özellikle cilt kanseri söz konusu olduğunda, antikanser etkilerini gösterir.

 

  • Ev yapımı bir kolonyada veya parfümde sandal yağı kullanın. Ayrıca banyonuza da dahil edebilirsiniz.

 

Referanslar

 

Sandalwood Essential Oil Benefits for the Brain & Body

Sandalwood Essential Oil

Aromatic sandalwood

Anticancer Effects of Sandalwood (Santalum album)

Susceptibility of Drug-Resistant Clinical Herpes Simplex Virus Type 1 Strains to Essential Oils of Ginger, Thyme, Hyssop, and Sandalwood

Sandalwood: History, uses, present status and the future

Biological Activities of East Indian Sandalwood Tree, Santalum album

Effect of α-santalol and β-santalol from sandalwood on the central nervous system in mice

They Came for Sandalwood