Neroli uçucu yağı turunç çiçeklerinden elde edilen son derece değerli bir yağdır. Ülkemizde turunç olarak bilinen bu agaçtan yabancı kaynaklar “bitter orange” yani acı portakal olarak bahsederler. Turunç ağacının yapraklarından ve mevyesinin kabuklarından ayrı birer uçucu yağ çıkartılır. 

 

Mükemmel kokusunu bir kenara koyarsak, neroli yağı mental ve fiziksel etkilere sahiptir. Üzüntü ve umutsuzluk gibi duyguları dağıtmada etkili bir yatıştırıcı niteliği taşır. Tansiyon ve kortizol düşürücü etkileri de araştırılmış ve olumlu sonuçlar gözlenmiştir.

 

Neroli Uçucu Yağı Özellikleri

 

Turunç ağacının anavatanı Çin’dir. Araplar tarafından Akdeniz’e getirilmiştir. Bugün üretiminde başı çeken ülke Tunus olup ardından Fas gelir.  Bol güneş ve düzenli yağış sever. 

 

Bugün Akdeniz çanağının yanısıra Amerika’da Florida ve California eyaletlerinde de yetiştirilmektedir. Ağaçlar Mayıs ayında yoğun bir şekilde çiçek açar ve optimum büyüme koşulları altında, büyük bir acı turunç ağacı 25 kilo kadar taze çiçek üretebilir. 

 

Neroli esansiyel yağı oluşturmak söz konusu olduğunda zamanlama çok önemlidir, çünkü çiçekler ağaçtan alındıktan sonra yağlarını hızla kaybederler. Neroli esansiyel yağının kalitesini ve miktarını en yüksek seviyede tutmak için, portakal çiçeği aşırı işlem görmemeli ve çiçekler elle seçilmelidir.

 

Yağ verimliliği son derece düşüktür, şöyle ki 100 kilo çiçek 70 gram kadar yağ verir. Neroli yağı’nın ne kadar değerli olduğunu buradan anlamak mümkündür.

 

Koku olarak Floral ve pudramsı notalara sahiptir, ayrıca hayvan derisini de anımsatabilir. Linalool içeriği nedeniyle floral karakteriyle parfüm endüstrisinde sık kullanılır.

 

Neroli uçucu yağının başlıca bileşenlerinden bazıları şöyledir:

 

  • linalool (% 28.5),
  • linalil asetat (% 19.6),
  • nerolidol (% 9.1),
  • E-farnesol (% 9.1),
  • α-terpineol (% 4.9) ve
  • limonen (% 4.6).

 

Neroli Turunç Çiçeği Yağı Faydaları Infografik - aromaterapio.com

 

Neroli Uçucu Yağı Faydaları

 

1. Enflamasyon ve Ağrıları Azaltır

 

Neroli’nin ağrı ve inflamasyonun tedavisinde etkili ve terapötik bir seçim olduğu gösterilmiştir.

 

Journal of Natural Medicines dergisindeki bir çalışmanın sonuçları, neroli’nin hem akut hem de kronik inflamasyonu azaltma yeteneğine sahip aktif bileşenlere sahip olduğunu göstermektedir.

 

Ayrıca neroli esansiyel yağının ağrıya karşı merkezi ve çevresel duyarlılığı azaltma yeteneğine sahip olduğu bulunmuştur.

 

2. Stres ve Menopoz Semptomlarını Azaltır

 

Postmenopozal kadınlarda neroli esansiyel yağın solunmasının menopoz semptomları, stres ve östrojen üzerine etkileri 2014 yılında yapılan bir çalışmada araştırılmıştır.

 

65 sağlıklı postmenopozal kadın Kore Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu çalışmasında beş gün boyunca günde iki kez beş dakika süreyle yüzde 0.1 veya yüzde 0.5 neroli yağı veya badem yağı (kontrol) soluyacak şekilde randomize edilmiştir.

 

Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, iki neroli yağ grubu diyastolik kan basıncının önemli ölçüde düşük olmasının yanı sıra nabız hızında, serum kortizol seviyelerinde ve östrojen konsantrasyonlarında iyileşme gösterdi.

 

Bulgular, neroli esansiyel yağının solunmasının menopoz semptomlarını hafifletmeye, cinsel isteği arttırmaya ve postmenopozal kadınlarda kan basıncını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

Genel olarak, neroli esansiyel yağı stresi azaltmak ve endokrin sistemi iyileştirmek için etkili bir çözüm olabilir.

 

3. Tansiyonu ve Kortizol Seviyelerini Düşürür

 

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan bir çalışmada, 83 prehipertansif ve hipertansif olguda 24 saat boyunca esansiyel yağ inhalasyonunun kan basıncı ve tükürük kortizol seviyeleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.

 

Deney grubundan lavanta, ylang-ylang, mercanköşk ve neroli içeren esansiyel bir yağ karışımı soluması istendi. Bu arada, plasebo grubundan 24 saat yapay bir koku soluması istendi ve kontrol grubuna herhangi bir tedavi verilmedi.

 

Sizce araştırmacılar ne buldu? Neroli içeren uçucu yağ karışımını koklayan grup, tedaviden sonra plasebo grubu ve kontrol grubuna kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azaltmıştır.

 

Deney grubu ayrıca tükürük kortizol konsantrasyonunda önemli düşüşler gösterdi. Neroli esansiyel yağının solunmasının kan basıncı ve stresin azaltılması üzerinde anında ve sürekli olumlu etkilere sahip olabileceği sonucuna varılmıştır. 

 

4. Antimikrobiyal ve Antioksidan Özellikler

 

Turunç ağacının kokulu çiçekleri sadece harika kokan bir yağ üretmez. Araştırmalar, neroli uçucu yağının kimyasal bileşiminin hem antimikrobiyal hem de antioksidan güçlere sahip olduğunu göstermektedir.

 

Pakistan Biyolojik Bilimler Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, neroli tarafından altı çeşit bakteri, iki tür maya ve üç farklı mantara karşı antimikrobiyal aktivite araştırıldı.

 

Neroli yağı, özellikle Pseudomonas aeruginosa’ya karşı belirgin bir antibakteriyel aktivite sergiledi. Neroli esansiyel yağı ayrıca standart antibiyotik (nistatin) ile karşılaştırıldığında çok güçlü bir antifungal aktivite sergiledi.

 

5. Cildi Onarma ve Gençleştirme

 

Güzellik rutininize eklemek için esansiyel yağlar kullanmak istiyorsanız,  neroli esansiyel yağını denenecek yağlar listesine eklemelisiniz.

 

Bu yağ cilt hücrelerini yenileyebilme ve cildin esnekliğini arttırma kabiliyeti ile bilinir. Ayrıca ciltte doğru yağ dengesinin korunmasına yardımcı olarak tüm cilt tipleri için mükemmel bir seçimdir.

 

Cildi hücresel düzeyde canlandırma kabiliyeti nedeniyle, neroli esansiyel yağı kırışıklıklar, yara izleri ve çatlaklar için faydalı olabilir.

 

Stresin neden olduğu veya stresle ilişkili herhangi bir cilt durumu, genel iyileştirme ve sakinleştirme yeteneklerine sahip olduğu için neroli esansiyel yağı kullanımına iyi cevap verecektir.

 

Antimikrobiyal kabiliyete sahip olduğu için (yukarıda belirtildiği gibi) bakteriyel cilt rahatsızlıklarını ve döküntüleri tedavi etmek için de yararlı olabilir.

 

6. Nöbet Önleyici Antikonvülzan Özellik

 

Nöbetler beynin elektriksel aktivitesindeki değişiklikleri içerir. Bu bariz fark edilebilir semptomlara neden olabilir ya da hiç semptom göstermeyebilir. Nöbet belirtileri, şiddetli titreme ve kontrol kaybından oluşur.

 

Yeni bir 2014 çalışması neroli’nin antikonvülsan etkisini araştırmak için tasarlanmıştır. Çalışma, neroli’nin, nöbetlerin tedavisinde bitkinin kullanımını destekleyen antikonvülsan aktiviteye sahip biyolojik olarak aktif bileşenlere sahip olduğunu buldu.

 

Neroli Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Neroli uçucu yağı, yüzde yüz saf olarak satın alınabilir veya jojoba yağı veya başka taşıyıcı yağlar ile seyreltilmiş versiyonları daha düşük bir fiyata satın alınabilir. Peki hangisini satın almalısınız? Bu tamamen kullanım şekline ve bütçenize bağlıdır.

 

Doğal olarak, saf yağ daha güçlü kokar ve bu nedenle ev yapımı parfümlerde, difüzörlerde ve aromaterapide kullanacaksanız daha iyi bir seçim olur.

 

Bakınız: Aromaterapi Difüzörü (Hava Yayıcı) Nasıl Seçilir?

 

Bununla birlikte, yağı esas olarak cildiniz için kullanmayı planlıyorsanız, jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile harmanlanmış olarak satın almak kötü bir fikir değildir.

 

Neroli Uçucu Yağı Günlük Olarak Nasıl Kullanılır?

 

Zihninizi temizleyin ve stresinizi azaltın: İşe giderken veya dönüş yolunda neroli esansiyel yağını şişesinden koklayın. Gününüzün daha çekilebilir hale geldiğini ve stresinizin azaldığını göreceksiniz.

 

Deliksiz Gece Uykusu: Harika ve en önemlisi deliksiz bir gece uykusu için bir pamuk parçasına bir damla neroli yağı koyun ve yastık kılıfınızın içine yerleştirin.

 

Akne tedavisi: Neroli esansiyel yağı güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan, akne alevlenmelerini tedavide harika bir ev ilacıdır. Bir pamuk parçasını suyla ıslatın (uçucu yağı biraz seyreltmek için) ve sonra birkaç damla neroli uçucu yağı ekleyin. Pamuk parçasıyla akneler temizlenene kadar sorunlu bölgeye uygulayın.

 

Havayı temizleyin: Havayı temizlemek ve anti-mikrop özelliklerinden faydalanmak için evinizde veya ofisinizde neroli esansiyel yağını ortama yayarak kullanın.

 

Kaygıyı azaltın: Kaygı, depresyon, histeri, panik, şok ve stresi doğal olarak gidermek için bir sonraki banyonuzda veya ayağınızı yıkarken 3-4 damla neroli esansiyel yağı kullanın.

 

Baş ağrılarını hafifletin: Baş ağrısı, özellikle de gerginlik nedeniyle oluşan bir baş ağrısını yatıştırmak için havlu ile sıcak veya soğuk kompres şeklinde birkaç damla uygulayın.

 

(Diğer Okuma: Baş ağrısına iyi gelen esansiyel yağlar)

 

Tansiyonu düşürme: Bir difüzörde neroli esansiyel yağı kullanarak veya sadece şişeden birkaç kez içe çekerek, kan basıncının ve hatta kortizol seviyelerinin düşürülebileceğini gösterilmiştir.

 

Cildi yenileyin: Bir veya iki damla neroli esansiyel yağı ile kokusuz bir yüz kremi veya yağı (jojoba veya argan gibi) kullanarak karıştırın ve normal şekilde cildinize uygulayın.

 

PMS rahatlaması: PMS krampları için doğal bir çözüm için küvet suyunuza birkaç damla neroli karıştırın.

 

Doğal antispazmodik: Difüzörde 2-3 damla veya karma masaj yağında 4-5 damla kullanın ve kolon problemlerini, ishali ve sinir dispepsisini tedavi etmek için alt karın üzerine sürün.

 

Doğumda rahatlatıcı: Doğum kesinlikle kolay olmaktan uzaktır, ancak neroli uçucu yağı doğum sırasında korku ve endişeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Havaya yayabilir veya masaj yağına ekleyip bele masaj yapılabilir.

 

Çatlakları azaltın: Ciltteki çatlakları ve kırık kılcal damarları azaltmak için bir krem, losyon veya yağa birkaç damla neroli esansiyel yağı ekleyin.

 

Tarifler

 

Neroli esansiyel yağının diğer esansiyel yağlarla birlikte kullanılması söz konusu olduğunda, neroli’nin aşağıdaki esansiyel yağlarla iyi karıştığını bilmek yardımcı olur:

 

Papatya, misk adaçayı, kişniş, frankincense, geranium (ıtır), zencefil kökü yağı, greyfurt, yasemin, ardıç meyvesi, lavanta, limon, mandalina, mür, portakal, palmarosa, petitgrain, gül, sandal ağacı ve ylang-ylang.

 

Neroli yağı kullanarak kolaylıkla ev yapımı deodorant yapabilirsiniz. Bu deodorant sadece harika kokmakla kalmaz, aynı zamanda % 100 doğaldır. Kimyasal deodorantlardan kaçınırken, düşük maliyetli bir kozmetik ürünü elde ettiniz bile.

 

Gün boyu neroli kokmak ister misiniz? Neroli vücut ve oda spreyi için sadece iki dakika süren bu iki bileşenli, iki aşamalı tarifi deneyin.

 

1/2 su bardağı damıtılmış su
25 damla neroli esansiyel yağı

 

Yağları ve suyu bir sprey kabı şişesinde karıştırın. Kuvvetlice çalkalayın. Cilde, giysilere, çarşaflara veya havaya sıkarak kullanın.

 

Neroli Yan Etkileri

 

Her zaman olduğu gibi, gözlerinizde veya cildinizde seyreltilmemiş neroli esansiyel yağı kullanmamalısınız. İşi çok iyi bilen bir aromaterapist ile birlikte değilseniz, neroli uçucu yağını dahili olarak kullanmayın. Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi, neroli uçucu yağını çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

 

Cildinize neroli esansiyel yağı uygulamadan önce, olumsuz reaksiyonlar yaşamadığınızdan emin olmak için her zaman vücudun duyarsız bir bölümüne (önkolunuz gibi) küçük bir yama testi yapın. Neroli toksik olmayan, hassaslaştırıcı olmayan, tahriş edici olmayan ve fototoksik olmayan bir uçucu yağdır, ancak tedbirli olmak için her zaman bir yama testi yapılmalıdır.

 

Yama testinde başarısız olduğunuzu ve neroli’nin cildinizi tahriş ettiğini fark ederseniz, ne yazık ki, neroli esansiyel yağını kullanmayı bırakmalısınız. Yama testini geçerseniz, neroli uçucu yağını bir taşıyıcı yağ ile seyrelttikten sonra daha sık kullanabilirsiniz.

 

Referanslar

 

12 Amazing Neroli Essential Oil Uses

 

Neroli Essential Oil

 

Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial

 

Chemical Composition and in Vitro Antimicrobial and Antioxidant Activities of Citrus Aurantium L. Flowers Essential Oil (Neroli Oil)

 

Anticonvulsant Activity of Citrus Aurantium Blossom Essential Oil (Neroli): Involvment of the GABAergic System

 

Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils

 

The effect of aromatherapy on mental, physical symptoms, and social functions of females with premenstrual syndrome: A randomized clinical trial

 

Analgesic and Anti-Inflammatory Activities of Citrus Aurantium L. Blossoms Essential Oil (Neroli): Involvement of the Nitric oxide/cyclic-guanosine Monophosphate Pathway

 

Composition of Egyptian nerolì Oil

 

Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus Aurantium L. Var. Amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial

 

Endothelium- And Smooth Muscle-Dependent Vasodilator Effects of Citrus Aurantium L. Var. Amara: Focus on Ca(2+) Modulation

 

Aromatherapy With Citrus Aurantium Oil and Anxiety During the First Stage of Labor