Karanfil Uçucu Yağı: Faydaları, Özellikleri ve Kullanımları
Karanfil uçucu yağı faydaları, kan dolaşımını iyileştirmekten, iltihaplanmayı azaltmaya, akne gidermekten, diş eti sağlığını arttırmaya kadar uzanacak kadar geniştir.
Karanfil uçucuyağının en çok bilinen faydalarından biri şüphesiz diş problemlerinde ağrıyı azaltmaktır. Büyük diş macunu üreticileri bile karanfil yağının diş ağrısı ile birlikte gelen ağrı ve şişliği azalttığı konusunda hemfikirdir.
Kanıtlanmış bir anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı olmasının yanı sıra, yaygın karanfil yağı kullanımlarından biri geniş spektrumlu bir antimikrobiyal özelliği dolayısıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirmek içindir.
Böylece sayısız hastalığı evinizden uzak tutabilirsiniz. Ev yapımı temizlik ürünlerine güçlü bir katkı da sağlar.
Tarihçe, Geleneksel Tıptaki Yeri & Efsaneler
Tarih bize Çinlilerin 2.000 yıldan fazla bir süredir karanfili parfüm ve baharat olarak kullandığını söylüyor. M.Ö 200’lü yıllardan beri Çin hanedanına Endonezya’dan karanfil getirildi. O zamanlar imparatorla birlikte yapılacak aktivitelerde güzel ağız kokusu için ağızda karanfil tutulurdu.
Fransızlar 1700’lerin sonlarına doğru karanfili hint okyanusundan “yeni dünyaya” kaçırana kadar, karanfil ekimi yalnızca Endonezya’da yapılmaktaydı.
Ayrıca karanfil uçucu yağı, insanları Avrupa’da bubonik vebaya karşı koruyan temel esans yağlarından biriydi. Bir grup soyguncu kral tarafından yakalandı ve onlara vebaya maruz kaldıklarında neden hasta veya ölü olmadıklarını sordular. Sebep kendilerini karanfil içeren hırsızlar yağ ile kaplamış olmalarıydı.
Eski Persler karanfil uçucu yağını sözde bir aşk iksiri olarak kullanıyordu.
Ayurveda şifacıları sindirim sorunları, ateş ve solunum problemlerini tedavi etmek için uzun süredir karanfil yağı kullanılmışlardır. Geleneksel Çin Tıbbında, karanfil, antifungal ve antibakteriyel yetenekleri ile büyük beğeni toplamaktadır.
Karanfil uçucu yağının tarih boyunca kullanımınları gerçekten uzun bir listeye sahip. Günümüzde de karanfil yağı sağlık, tarım ve kozmetik amaçlı sayısız üründe kullanılmaya devam etmektedir.
Karanfil Uçucu Yağı Özellikleri
Endonezya ve Madagaskar’a özgü karanfil (eugenia caryophyllata) tropik doğada yaprak dökmeyen ağacıyla, açılmamış pembe çiçek tomurcukları olarak bulunabilir.
Yaz sonunda ve kışın yine elle toplanan tomurcuklar kahverengileşinceye kadar kurutulur. Tomurcuklar daha sonra bütün olarak bırakılır. Sonra öğütülerek baharata dönüştürülür veya karanfil uçucu yağı üretmek için buharla damıtılır.
Zanzibar adası (Tanzanya’nın bir parçası), dünyanın en büyük karanfil üreticisidir. Diğer önde gelen üreticiler arasında Endonezya ve Madagaskar bulunmaktadır.
Diğer baharatların çoğunun aksine, karanfil bütün yıl boyunca yetiştirilebilir. Bu da yerli kabilelere diğer kültürlere göre ayrıcalık verir, çünkü sağlık yararlarından daha kolay ve sürekli yararlanalabilirler.
Karanfil, bir ila iki santim uzunluğunda olabilir. Genellikle yüzde 14 ila yüzde 20 uçucu yağdan oluşur. Temel kimyasal bileşeni, aynı zamanda karanfil uçucu yağının güçlü kokusundan da sorumlu olan öjenol’dur.
Yaygın tıbbi kullanımlarına ek olarak (özellikle ağız sağlığı için), öjenol, ağız gargaralarına ve parfümlere de sıklıkla eklenir ve ayrıca vanilin yapımında da kullanılır.
Karanfil Uçucu Yağı Faydaları
Karanfil uçucu yağının sağlığa olan faydaları çok geniştir ve karaciğer, cilt ve ağız sağlığını desteklemeyi içerir. İşte bugün günümüzde en sık kullanılan tıbbi karanfil yağı kullanımlarından bazıları:
1. Cilt Sağlığı ve Akne
Bilimsel araştırmalar, karanfil esansiyel yağının Staphylococcus aureus veya S. aureus adlı bakterilerin planktonik hücrelerini ve biyofilmlerini etkin bir şekilde yok etme yeteneğini göstermektedir. Peki bunun cilt sağlığı ve sivilce ile ne ilgisi var? S. aureus, akne ile bilimsel olarak bağlantısı kanıtlanmış bakteri türlerinden biridir.
Sivilce ortadan kaldırmak için doğal bir karışım olarak, 3 damla karanfil yağı ile 2 tatlı kaşığı çiğ balı karıştırın. Yüzünüze uygulayın ve ardından durulayın.
2. Kandida Mantarı ile Savaşma
Karanfil uçucu yağı, kandida ile savaşma konusunda en güçlü yöntemlerden biridir. Oral Microbiology & Immunology adlı dergide yayınlanan bir çalışmada, karanfilin ağızda mantar enfeksiyonlarını gidermede reçete edilen bir ilaç olan nistatin kadar etkili olduğunu gözlemledi. Nistatinin bazı rahatsız edici yan etkileri olduğunu da unutmayalım.
Ayrıca, kandidaya etki etmenin yanı sıra, karanfil aromatik yağı bağırsak parazitlerinin öldürülmesinde etkilidir. Parazit temizliği için etkili bir tedavi olarak önerilebilir.
Kandida veya parazit temizliği yapmak için, karanfil yağını iki hafta boyunca dahili alabilirsiniz, ancak bunu yaparken bir hekimin veya beslenme uzmanının görüşünü almayı unutmayın. Ayrıca, bolca probiyotik olarak zengin yiyecekler tüketin veya probiyotik bir destek alın. İşlenmiş şeker ve tahıl tüketiminize dikkat ettiğinizden de emin olun.
3. Diş Ağrısı Giderme
Karanfil uçucu yağının en yaygın kullanımlarından birisi de şüphesiz diş ağrıları içindir. Çinliler 2.000 yılı aşkın süredir bu amaçla karanfil yağı kullanmışlardır ve nihayet Fransızlar 1640 yılında yayınladığı Practice of Physics ile bu kullanım belgelenmiştir.
Günümüzde karanfil, kuru soket gibi çeşitli diş bozukluklarıyla ilişkili ağrı ve rahatsızlığı gidermek için güvenilir bir çözüm olarak kabul edilmektedir. Örneğin, Journal of Dentistry, 2006 yılında karanfil esansiyel yağının, iğneden önce yaygın olarak kullanılan bir topikal ajan olan benzokain ile aynı uyuşturma etkisine sahip olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı.
Ek olarak, araştırmalar karanfil uçucu yağının daha geniş kapsamlı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Hindistan Halk Sağlığı Diş Hekimliği Anabilim Dalı, yakın zamanda, karanfilin diş dekalsifikasyonunu veya diş erozyonunu yavaşlatma yeteneğini değerlendiren bir çalışma yürütmüştür. Eugenol, eugenil-asetat, florür ve bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, Karanfil yağı sadece kireç çözmeyi önemli ölçüde azaltmakla kalmadı, dişlerde remineralizasyonu sağladığı da gözlendi.
Bu çalışma ayırca su kaynağımızı ve ana diş ürünlerimizi florlamada sözde faydaların riske değmediğini vurgulamaktadır. Karanfil aynı hedefi gerçekleştirebiliyorken, florür kullanarak riski almaya gerek var mı? Henüz yapmadıysanız kendinize ev yapımı karanfil uçucu yağı içeren bir diş macunu yaparak, tüm bu risklerden kurtulabilirsiniz.
4. Yüksek Antioksidan İçeriği
Birinci sırayı sumağın aldığı ORAC değerleri tablosunda, karanfil 290.283 ORAC değeri ile ikinci sırayı almaktadır! Şaşırtıcı gelebilir ancak bir gram karanfil 9,621 değerindeki yaban mersininden 30 kat daha fazla antioksidan içermektedir.
Özetle, antioksidanlar serbest radikallerin neden olduğu hücre ölümü ve kanser de dahil olmak üzere hasar gideren moleküllerdir. Araştırmalar, antioksidanların yaşlanmayı yavaşlattığını, dejenerasyonu ve vücudu kötü bakteri ve virüslere karşı koruduğunu göstermiştir.
Yüksek antioksidan sayısı ve öjenol seviyeleri nedeniyle, karanfil aynı zamanda koruyucu otların anası olarak da bilinir ve “Hırsızlar yağı” karışımlarında kullanılır.
5. Sindirim Sistemi ve Ülser Yardımcısı
Geleneksel karanfil uçucu yağı kullanımlarından biri sindirim sistemi ile ilgili yaygın şikayetlerin tedavisi içindir. Hazımsızlık, hareket hastalığı, şişkinlik, gaz birikimi dahil olmak üzere çeşitli sindirim rahatsızlıklarında rahatlıkla kullanılabilir.
Araştırmalar ayrıca, karanfil yağının, sindirim sisteminde ülser oluşumunun engellenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. 2011’de yayımlanan hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, karanfil uçucu yağının hem gastro-koruyucu hem de ülser önleyici özelliklere sahip olduğunu tespit etti. Karanfil yağı, gastrik mukus üretimini önemli ölçüde arttırarak, sindirim sisteminin astarını koruyor ve gastrit ve ülser oluşumuna katkıda bulunan erozyonu önlüyor.
6. Güçlü Antibakteriyel
Karanfil uçucu yağının, gram negatif ve gram pozitif bakterileri ve mantarı inhibe ettiği gösterilmiştir. Gram negatif bakterileri genelde antibiyotiklere ve diğer antibakteriyel müdahalelere dirençli olduklarından bu büyük önem kazanıyor.
Buenos Aires Üniversitesi’nden araştırmacılar, hangi bakterilerin karanfilin etkisine daha duyarlı olduğunu belirlemeye çalıştılar. Çalışmalarına göre, karanfil, en büyük antimikrobiyal kabiliyete E. coli üzerindeki sahipti ve aynı zamanda akneye neden olan Staph aureus ve pnömoniye neden olan Pseudomonas aeruginosa üzerinde de önemli bir etki yaptı.
7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Karanfil uçucu yağının dört hırsız yağına (dört sırsızlar sirkesi) eklenmesinin bir sebebi var. Güçlü antibakteriyel ve antiviral yetenekleri sayesinde, karanfil uçucu yağı, bağışıklık sistemine soğuk algınlığı ve griple savaşma hatta önleme konusunda yardımcı olabilir. Karanfil uçucu yağı, soğuk algınlığı ve grip mevsimi sırasında hastalıktan korunmak için en doğal yollardan biri olarak bilinir.
8. Tansiyon Düşürmeye Yardımcı Olabilir ve Kalp Sağlığına Faydalıdır
Yüksek tansiyonla mücadele ediyorsanız, karanfil uçucu yağı yardıma koşabilir. İngiliz Farmakoloji Dergisi’nde 2015 yılında yayınlanan hayvan araştırmaları, karanfil esansiyel yağında bulunan öjenolün vücuttaki ana arterleri genişletebileceğini ve aynı zamanda sistemik kan basıncını azalttığını ortaya koymaktadır. Çalışma, öjenol, antihipertansif bir ajan olarak terapötik olarak faydalı olabilir sonucuna varmaktadır.
Bilimsel bir çalışma ayrıca asetil öjenol adı verilen ve etkileyici başka bir karanfil bileşiği izole etmiştir. Araştırmacılar, asetil öjenolün, insan kan hücrelerinde “güçlü bir trombosit inhibitörü” olduğunu buldular. Trombosit agregasyonu (trombositlerin bir araya toplandığı), trombüs veya kan pıhtısı oluşumuna yol açan faktörlerden biridir.
Antiplatelet veya kan inceltici ilaçlar koroner kalp hastalığını tedavi etmek ve kalp krizi riskini azaltmak için yaygın olarak kullanıldığı için bu kesinlikle önemli bir bulgudur. Karanfilin doğal bir kan inceltici olarak kullanıldığı bilinir, öyle ki karanfil uçucu yağının diğer geleneksel kan incelticilerle birleştirilmesi önerilmez.
9. Anti-inflamatuar ve Karaciğer Koruyucu
Yüzyıllardır inflamatuar koşulları tedavi etmek konusu açığa kavuşmamışken, Journal of Immunotoxicology, yakın zamanda yayımlanan çalışmada, karanfil uçucu yağı içindeki öjenolun gerçekten de güçlü bir anti-enflamatuar olduğunu kanıtladı.
Bu çalışma, düşük öjenol dozlarının karaciğeri hastalıklara karşı koruyabildiğini göstermektedir. Öjenolun iltihabı ve hücresel oksidasyonu (yaşlanma sürecini hızlandıran) tersine çevirdiği de gözlenmiştir. Ek olarak, araştırmacılar dahili olarak büyük dozların sindirim zarına zarar verebileceğini ve harici olarak kullanılmasının da hassas cildi tahriş edebileceğini belirtti.
Bu nedenle, tüm uçucu yağlarda olduğu gibi, aşırıya kaçmamak önemlidir! Karanfil aromatik yağı (ve tüm esansiyel yağlar) aşırı konsantredir, bu nedenle püf nokta kararında kullanabilmektir.
Karanfil Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?
Şu ana kadar gördüğünüz gibi, karanfil uçucu yağının kullanımları çok çeşitlidir. Sağlık rejiminize bazı karanfil eklemek, antioksidan seviyenizi doğal olarak arttırmanın harika bir yoludur.
Karanfil esansiyel yağının faydalarından payınızı almak istiyorsanız, havayı temizlemek için evinize yaymayı düşünün. Yayma yöntemi, bağışıklık ve kan basıncını iyileştirmek için karanfil esansiyel yağı kullanmanın özellikle yararlı bir yöntemidir.
Dişiniz mi ağrıyor mu? Bir pamuklu çubuk üzerine birkaç damla karanfil uçucu yağı koyun ve yağı doğrudan ağrılı diş çevresindeki diş etlerine uygulayın. Karanfil yağının çok kuvvetli olduğunu hissederseniz, hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltebilirsiniz.
Bakınız: Aromaterapio – Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli
Elinizde herhangi bir karanfil uçucu yağı yoksa, bütün bir karanfili sorunlu bölgeye yakın ağzınıza koyarak ve rahatlama hissedene kadar orada kalmasına izin vererek, aromaterapi uygulayabilirsiniz.
Karanfil uçucu yağı, deodorant ve diş macunu gibi ev yapımı kişisel bakım ürünlerine mükemmel bir katkı sağlar. Aynı zamanda ev yapımı temizleyicilere eklenebilecek güçlü bir antibakteriyel maddedir.
Soğuk algınlığı veya grip hastalarına maruz kalırsanız, hindistancevizi yağı ile karıştırıp doğal antioksidan koruması için boynunuza ve göğsünüze sürtünebilirsiniz. Yüksek tansiyon için de, hindistancevizi yağı ile seyreltebilir ve bileklerinize uygulayabilirsiniz.
Mukavemeti nedeniyle, karanfil yağı çoğu topikal uygulama için hindistancevizi yağı veya diğer bir sabit yağ ile karıştırılmalı ve dahili olarak en fazla iki hafta kadar kullanılmalıdır.
Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karanlığın öjenol içeriği nedeniyle kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı bilinmektedir. Karanfil antikoagülan / antiplatelet ilaçlar gibi kan inceltici ilaçlarla etkileşime girdiği bilinmektedir ve bu nedenle bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Topikal kullanım için karanfil uçucu yağının hindistan cevizi gibi bir baz yağ ile seyreltilmesi önerilir. Ciltte seyreltilmemiş yağın kullanılması tahrişe neden olabilir. Dahili olarak karanfil yağı içerken, art arda iki haftadan daha uzun süre kullanmayın. Bu süre zarfında, faydalı florayı geri kazanmak için de her zaman günde iki kez probiyotik takviyesi almayı unutmayın.
Karanfil esansiyel yağının genel olarak 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Hamileyseniz, emziriyorsanız veya devam eden sağlık sorunları için tedavi ediliyorsanız, karanfil uçucu yağı kullanmadan doktorunuzla konuşun.
Her zaman yüzde 100 saf, organik karanfil esansiyel yağı kullandığınızdan emin olun.
Uçucu Yağ Özeti:
Karanfil esansiyel yağı antioksidanlarca yüksektir ve güçlü anti-enflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir, bu onu diş ağrıları ve kandida dahil olmak üzere çok çeşitli sık görülen sağlık sorunları için etkili kılar.
Karanfil uçucu yağı kullanımları arasında aknenin doğal tedavisi, soğuk algınlığı, grip, yüksek tansiyon ve sindirim şikayetleri sayılabilir.
Karanfil uçucu yağı, sağlık sorunlarına bağlı olarak harici olarak veya dahili olarak kullanılabilir. Yüksek tansiyon ve soğuk / nezle rahatlaması için, karanfil yağını evinizde veya ofisinizde havaya yaymayı deneyin.
Topikal olarak kullanmadan önce karanfil esansiyel yağını incelttiğinizden emin olun ve dahili olarak iki haftadan daha uzun süre içten içmeyin. Karanfil uçucu yağı çok güçlü doğal bir ilaç olduğundan, sağlıklı bakteri dengesini korumak için probiyotik takviyesi yaptığınızdan emin olun.
Referanslar
Clove Oil Uses and Health Benefits — from Toothache to Candida
Eugenol dilates mesenteric arteries and reduces systemic BP
Microbicide activity of clove essential oil (Eugenia caryophyllata)
Protective essential oil attenuates influenza virus infection
The effect of clove and benzocaine versus placebo as topical anesthetics
Eugenol against hepatic inflammation
In Vitro Inhibitory Effect of Clove Essential Oil
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-251/clove
Gastroprotective activity of essential oil of the Syzygium aromaticum
Study of anticandidal activity of carvacrol and eugenol in vitro and in vivo
7 Responses