Son 10-20 yıllık dönemde karabiber uçucu yağı hakkında araştırmalar yapılmaya başlanmış ve karabiber yağının faydaları ortaya konulmuştur. En önemli karabiber yağı faydaları şu şekilde özetlenebilir: Ağrı ve acıları dindirme, kolesterolü düşürme, vücudu detokslama, dolaşımı pekiştirmek, sigara bıraktırmada yardımcı özellike ve yiyecekleri koruma.

 

Yıllık 500 bin ton üzerinde tüketimi olan Karabiber (85 bin tonu Avrupa), şüphesiz ki dünyanın en çok kullanılan baharatlarından biridir. Sadece yemekleri çeşnilendirmekle kalmaz; tedavi edici ve gıda koruyucu olarak da kullanılır. Hatta parfüm endüstrisinde de kullanımı vardır. 

 

Piperine, karabiber’in aktif bileşenlerinin başında gelmektedir ve antikanser özellikleri dahil birçok sağlık faydası bulunduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden, kanser tedavisinde ya da kanser önleyici olarak diyetlere eklenebilir.

 

Piperine ayrıca zerdaçalın aktif bileşeni kurkuminin vücuttaki verimliliğini arttırmaktır. Bu yüzden karabiber ve zerdeçalı birlikte kullanarak faydalarını katlayabilirsiniz. 

 

Karabiber Uçucu Yağı (Piper Nigrum) Özellikleri

 

Karabiber uçucu yağı CO2 ile ekstraksiyonu ya da daha çok tercih edilen buharla damıtma yöntemiyle elde edilmektedir. Açık renkli ve hafif bir yağdır. Baharatlı, sıcak, biberimsi, taze aroması bulunur. En bilinen kullanımları sindirim ve sinir sistemlerini destelemek içindir.

 

Dolaşımı uyarıcı ve duyguları dengeleyici etkileri bulunur. Enerji verir, ısıtır. Duyuları harekete geçirmesinin yanında, zihni temizlemek için de kullanılabilir. Bu yüzden sporla ilgileniyorsanız ya da aktif bir yaşam tarzına sahipseniz, karabiber uçucu yağını seveceksiniz.

 

Karabiber uçucu yağı bileşenler açısından oldukça zengindir. Bir ilginç not, Aromaweb.com’a göre bilinenin aksine karabiber yağında piperine bulunmaz.

 

Karabiber uçucu yağında bulunan ana bileşenler şöyledir:

 

  • Limonen
  • Pinen
  • Mirsen
  • Fellendren
  • Beta karyofilen
  • B-bisabolen
  • Sabinen
  • Linalol
  • Pinokarveol
  • a-Terpineol
  • Kampen
  • a-Terpenen

 

Karabiberin tarihçesine gelince, kullanımlarının Hindistan’da milattan binlerce yıl önce başladığı görülüyor. Yunan ve Roma yazılı arşivlerine bakıldığnda, Hintlerle sık sık karabiber ticareti yapıldığı anlaşılıyor.

 

Roma mutfağında karabiber çok önemli bir yer tutuyor. Hatta ilk yemek tarifleri kitabına bakıldığında tarihlerin hemen hemen hepsinde karabiber bulunuyor.

 

Karabiber Uçucu Yağı Faydaları Infografik - aromaterapio.com

 

Karabiber Uçucu Yağı Faydaları

 

1-Sigarayı Bırakmada Yardımcı Olabilir

 

Karabiber (pipur nigrus) yağı, sigara içme isteğinizi kesmeye ve bıraktığınızdaki yoksunluk hissiyatlarınızla başa çıkmanıza yardımcı olur. Uçucu yağların birçok ortak faydası olduğunu farketmişsinizdir. Ancak bazı yağların kendi özgü faydaları da olabiliyor. İşte bu da karabiber uçucu yağının ayırt edici özelliklerinin başında geliyor.

 

Yapılan bir deneyde sigara içenlerin öncelikle bir süre sigara içmesi engelleniyor. Sonra da belirli gruplara ayrılıyorlar ve bazılarına sigara verilirken bazılarına da karabiber aromatik yağı ve bazılarına da mentol / nane veriliyor.

 

Sonuç olarak karabiber yağının ortama yayıldığı grubun sigara isteğinin azaldığı görülüyor. Herhangi bir yan etki belirtilmediği gibi grubun gerginliğinde de önemli azalma görülüyor. Araştırmacılar, karabiber uçucu yağının sigarayı bırakma aşamasında çok iyi bir destek olacağının altını çiziyorlar.

 

2- Sindirimi Destekler

 

Karabiber (pipur nigrus) yağı ishal, kabızlık ve gaz gibi sindirim ile alakalı şikayetlerde ve IBS yani irritabl bağırsak sendromu için faydalıdır. Bu faydalar hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. 

 

Karabiberdeki piperin ilginç şekilde hem ishal hem de kabızlık üzerinde etkili olabilmektedir. Tek yapılması gereken doğru miktarlarda alınmasıdır. Uygun miktarlarda piperin verilen hayvanların davranışlarında ve seratonin seviyelerinde önemli iyileşmeler görüldü.

 

3- Kolesterolü Düşürür

 

Karabiber uçucu yağı dahili olarak alındığında yüksek trigliserit seviyelerini düşürerek, kolesterole olumlu etki eder. Farelerde yapılan deneylerde, karabiber ile desteklenen bir beslenme biçiminin HDL yani iyi kolesterolü arttırdığı görüldü. Bununla beraber, LDL yani kötü kolesterol ve VLDL seviyelerinde önemli düşüşler görüldü. 

 

4- Antivirülans, Antibiyofilm Aktivite Gösterir

 

100’e yakın aromatik yağın antibakteriyel özelliğini inceleyen bir çalışmada karabiber, mür ve ylang ylang yağları ve temel etken maddeleri 0.01 % cis-nerolidol, Staphylococcus aureus biyofilm oluşumu üzerinde son derece etkili oldu.

 

Ayrıca, Applied Microbiology and Biotechnology’de yayınlanan araştırmaya göre karabiber ekstraktı sağlıklı hücrelere zarar vermeden, hastalıktan arındırma özelliğine sahip bulundu. Toparlamak gerekirse, bu kapsamlı araştırmalara göre, esansiyel (uçucu) yağlar patojenlerin hastalık yapma yeteneği üzerinde etkili oluyorlar ve antibiyotiklerin gibi bakteri direnci gelişmesine de sebep olmuyorlar.

 

5- Tansiyon Düşürücü 

 

Karabiberde bulunan meşhur Piperin ile ilgili araştırmalardan bir diğeri de Journal of Cardiovascular Pharmacology’de yayınlandı. Hayvanlar üzerinde yapılan bu çalışmada piperin verilen farelerde kan basıncının düştüğü görülmektedir. Bunu ise kalsiyum kanal blokerlerine benzer şekilde yapar.

 

Karabiberin kalp ve dolaşım üzerine faydaları ayurverda tıbbında da yer almakta ve ısıtıcı özelliklerinden bahsedilmektedir. Karabiber uçucu yağını tarçın uçucu yağı ve zerdeçal uçucu yağı ile karıştırarak, ısıtıcı gücü arttırılabilir.

 

6. Antikanser Özelliği Gösterir

 

Michigan Üniversitesinin 10 yıl kadar önce yaptığı araştırmaya göre, karabiber ekstraktı ve temel bileşenleri anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinin yanısıra kanser karşıtı özellikler de gösteriyor.

 

Bu özelliklerini ise Piperine ek olarak alkylamid denilen bileşenler eşlik ediyor. Burada ince nokta ise insanda kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen bu özelliklerin doza bağlı olması.

 

7. Ağrı Kesici 

 

2014’te Journal of Alternative and Complementary Medicine yağların boyun ağrısı üzerine olan etkilerini ölçen bir araştırma yayınladı. Buna göre dört hafta boyunca karabiber, lavanta, nane ve mercanköşk içeren kremden kullanan hastalarda boyun ağrılarında önemli iyileşmeler görüldü. 

 

Anti-inflamatuar, ısıtıcı ve spazm giderici özellikleri sayesinde karabiber uçucu yağı artrit, romatizma, tendinit ve kas ağrıları problemlerini azaltabilmektedir. 

 

8. Detoksa Yardımcı Olur

 

Hem vücuttan atılması gereken zararlıların atılmasına sağlayacak, hem de bazı diğer besinlerin biyoyararlılığını arttıracak bir baharat düşünelim. İşte bu özelliklerinden dolayı piperine bazı destek besinlerinde katkı maddesi olarak kullanılabiliyor. 

 

Yine hayvanlarda yapılan bir araştırmaya göre piperin maddesi tansiyonu düşürüyor, glukoz intoleransını azaltıyor ve inflamasyonu azaltıyor. Bu bahsedilen konularda iyileşme sağlaması dolayısıyla metabolik sendrom üzerinde de etkili olabilir.

 

9. İştah Açmada Etkili

 

Karabiber uçucu yağının iştah açıcı etkileri hakkındaki araştırmalar umut vericidir. Özellikle nörolojik rahatsızlığı olanlarda yutma refleksini arttırdığı görülmüştür. Dahili kullanım veya ortama yayma şeklinde uygulanarak bu faydası ortaya çıkartılabilir.

 

Öyle ki, nörolojik problemler sebebiyle yutkunma sıkıntısı çeken çocuklarda uzun süreli karabiber uçucu yağı tedavisi ile ağızdan yiyecek alımı artışında %50 başarı oranı yakalandı. 

 

10. Gıda Koruyucu Olarak Kullanılabilir

 

Karabiber uçucu yağının gıda bozulmalarına neden olan mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitesini ölçmek amacıyla bazı araştırmalar yapılmıştır.

 

Araştırmacılar, hem karabiber hem de yeşil biber yağının da antimikrobiyal, antifungal ve antibakteriyel olduğunu hatta tavuk çorbasında s.aureus bakterilerinin üremesini engellediğini buldu.

 

Bu çalışmanın sonuçları, hem yeşil biberin hem de karabiber esansiyel yağlarının mikroorganizma üremesi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmelerini durdurabileceğini ortaya koymuştur. 

 

Karabiber Uçucu Yağı Kullanımları 

 

Karabiber uçucu yağı günümüzde kolaylıkla bulunabilmektedir. Bununla beraber, tüm yağlarda olduğu gibi %100 organik ve tıbbi özellikteki yağların tercih edilmesi gerekir. Karabiber yağı faydaları ancak bu şekilde ortaya çıkacaktır.

 

Ayrıca fazla detay gibi gözükse de yağın çıkartılma şekli de önemlidir. C02 ekstraksiyonu bu anlamda, buhar distilasyonuna göre bile daha güvenlidir. Çünkü süreçte herhangi bir kimyasal kullanılmaz.

 

Bu yağı, ortama yayarak, topikal olarak ya da dahili olarak küçük dozlarda kullanabilirsiniz. Topikal olarak uygulanana karabiber uçucu yağının cildinizde hemen ısıtıcı bir etki yaptığını göreceksiniz. Küçük bir alanda yama testi yapmanızda fayda var. Bu yağı, jojoba ya da hindistan cevizi yağı ile 1’e1 ölçüde seyreltebilirsiniz.

 

Bakınız: Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli

 

Karabiber Yağı Başka Nasıl Kullanılır?

 

  • Kas ve sinirlere dolaşımı ve kan akışını arttırmak için, ılık bir havluya 3-5 damla karabiber uçucu yağı ekleyerek ve karnınıza veya sıkıntılı bölgelere uygulayın.

 

  • Kabızlık, ishal ve gaz gibi gastrointestinal rahatsızlıkları gidermek için, yemeklerinize 1-2 damla karabiber yağı ekleyin. Ayrıca karnınıza seyreltip sürerek de uygulayabilirsiniz.

 

  • Kas yaralanmalarını ve tendiniti hafifletmek için, ilgili bölgeye topikal olarak karabiber uçucu yağı uygulayın.

 

  • Solunum rahatsızlıklarına çare olarak dahili olarak alın veya yağı doğrudan soluyun.

 

  • Tıkalı nefes yollarınızı açmak için göğse topikal 2-3 damla uygulayabilirsiniz.

 

  • Sigara bırakmada destek olması için, karabiber esansiyel yağını ortama yayın veya yoksunluk yaşadığınızda doğrudan şişeden soluyun.

 

  • Artrit ve romatizma için doğal bir tedavi arıyorsanız, problem bölgelerine topikal olarak 2-3 damla uygulayın.

 

  • Detoksa amacıyla dahili olarak 1-2 damla alın veya ayak altına 2-3 damla uygulayın.

 

  • Yemekleriniz çeşnilendirmek için 1-2 damla karabiber uçucu yağı ekleyin.

 

Karabiber Esansiyel Yağı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Karabiber aroması gereği yüksek dozlarda kullanıldığında, özellikle cildinizi rahatsız edebilir. Bu yüzden mutlaka jojoba ve hindistancevizi yağı ile seyrelterek kullanın ve küçük bir alanda yama testi yapın. Bunun yanısıra yağınızı sadece güvenilir markaların organik sertifikalı ürünlerinden seçin.

 

Diğer yağlarda olduğu gibi, hamileyseniz, ciddi sağlık problemleriniz varsa veya ilaç kullanıyorsanız, karabiber uçucu yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

 

Uçucu Yağ Özeti

 

Karabiber uçucu yağının baharatlı, sıcak, bibersi bir aroması vardır. Genel olarak, sindirim ve sinir sistemlerini tedavi etmede kullanılır. Dolaşımı arttırır, duygu durumunu olumluya çevirir. Yiyeceklerden aldığınız tadı arttırırken, kolesterol seviyelerinde düşüşlere sebep olur. 

 

Karabiber öz yağını sindirimi desteklemek, detoks yapmak ve yemeklerinizi çeşnilendirmek için kullanabilirsiniz.

 

Karabiber uçucu yağının en ilginç faydalarından birisi şüphesiz sigarayı bırakma ile ilgili olanıdır ve henüz araştırmalar çok derinleşmemiştir. Ancak sigarayı yeni bırakanlar, ortama bu yağı yayarak faydalarını kendileri test edebilirler. Kim bilir belki de sizin için de yoksunluk duygularını yok edici etkisini gösterecektir. 

 

Referanslar

 

10 Black Pepper Essential Oil Benefits You Won’t Believe

 

Black Pepper Essential Oil

 

Black Pepper (Piper Nigrum) Essential Oil Demonstrates Tissue Remodeling and Metabolism Modulating Potential in Human Cells

 

Effect of Storage on the Essential Oil Composition of Piper Nigrum L. Fruits of Different Ripening States

 

Could essential oils of green and black pepper be used as food preservatives?

 

Antibacterial Activity and Mechanism of Action of Black Pepper Essential Oil on Meat-Borne Escherichia coli

 

Volatiles of Black Pepper Fruits (Piper nigrum L.)

 

Formulation of black pepper (Piper nigrum L.) essential oil nano‐emulsion via phase inversion temperature method

 

Black Pepper Essential Oil to Enhance Intravenous Catheter Insertion in Patients With Poor Vein Visibility: A Controlled Study

 

Effect of Black Pepper Essential Oil on the Quality of Fresh Pork During Storage

 

Characterization of Peppercorn, Pepper Oil, and Pepper Oleoresin by Vibrational Spectroscopy Methods

 

A Randomized Trial of Olfactory Stimulation Using Black Pepper Oil in Older People With Swallowing Dysfunction