Melaleuca olarak da bilinen çay ağacı yağı , güçlü antiseptik özellikleri ve yaraları tedavi etme yeteneği ile meşhurdur. Bu nedenle en iyi antibakteriyel uçucu yağlardan biridir.

 

Çay ağacı, esas olarak Avustralya’ya özgü Melaleuca alternifolia bitkisinden elde edilen uçucu özelliği yüksek bir yağdır. Avustralya genelinde en az 100 yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok bakteri, virüs ve mantar türüne karşı çok etkili olduğu için birçok tıbbi çalışmaya konu olmuştur.

 

Çay ağacı yağı kullanımı çok çeşitlidir. Ev temizliği ürünü yapabilir, evinizdeki küfleri önlemek için ortama yayabilir, cilt sorunlarını iyileştirmek ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için topikal olarak kullanabilirsiniz. Bu güçlü uçucu yağı, akne giderici tariflerde veya sağlıklı yaşam reçetelerinde sıklıkla görebilirsiniz.

 

Çay ağacı uçucu yağı, ev ve kozmetik ürünlerinde kullanımı giderek artan popüler bir ham madde haline gelmiştir. Dezenfektan spreyler, yüz temizleme ürünleri, şampuanlar, masaj yağları, cilt ve tırnak kremleri ve çamaşır deterjanları dahil olmak üzere sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Çay ağacının doğal antiseptik ve antienflamatuar etkileri, onu doğal ilaç dolabınızda bulunabilecek en faydalı uçucu yağlardan biri yapar. 

 

Çay Ağacı Uçucu Yağı Nedir?

 

Avustralya’nın Melaleuca alternifolia ağacından buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağdır. Melaleuca cinsi Myrtaceae familyasına ait olup,  neredeyse tümü Avustralya’ya özgü olan yaklaşık 230 bitki türü içerir.

 

Çay ağacı yağı, enfeksiyonları tedavi etmek için topikal kullanılan birçok  formülde önemli bir bileşendir ve Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da antiseptik ve antienflamatuar bir madde olarak pazarlanmaktadır.

 

Çay ağacını temizlik ürünleri, çamaşır deterjanı, şampuanlar, masaj yağları, cilt ve tırnak kremleri gibi çeşitli ev ve kozmetik ürünlerinde de bulabilirsiniz. En bilinen esansiyel yağlardan biridir, çünkü güçlü bir dezenfektan işlevi görür ve cilt enfeksiyonları ve tahrişleriyle mücadele etmede topikal olarak cilde direkt uygulanacak kadar zararsızdır.

 

Çay ağacının birincil aktif bileşenleri terpen hidrokarbonları, monoterpenleri ve seskiterpenleri içerir. Bunlar, çay ağacına antibakteriyel, antiviral ve antifungal aktivite veren bileşiklerdir.

 

100’den fazla farklı kimyasal bileşeni vardır ve bunlar çeşitli konsantrasyon aralıklarında bulunurlar. Terpinen-4-ol ve alfa-terpineol en aktif bulunan maddelerdir.

 

Yağda bulunan uçucu hidrokarbonların aromatik olduğu kabul edilir ve havada, cildin gözeneklerinde ve mukus zarlarında dolaşabilme kabiliyetleri vardır.

 

Mikropları öldürmek, enfeksiyonlarla savaşmak ve cildi yatıştırmak için aromatik ve topikal olarak yaygın şekilde kullanılması bu sebeptendir. 

 

Çay Ağacı Yağı Faydaları Infografik

 

Çay Ağacı Uçucu Yağı Faydaları

 

1. Sivilce ve Diğer Cilt Rahatsızlıkları ile Mücadele

 

Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle, akne, egzama ve sedef hastalığı da dahil olmak üzere enflamatuar cilt kondisyonları için doğal bir ilaç görevi görür.

 

Avustralya’da 2017 yılında yapılan bir çalışmada, çay ağacı yağı jelinin, hafif-orta dereceli yüz akne tedavisinde çay ağacı olmayan bir yüz jeline kıyasla etkinliği değerlendirildi.

 

Çay ağacı grubuna katılanlar, 12 haftalık bir süre boyunca yağı günde iki kez yüzlerine uyguladı. Çay ağacı kullananlar, diğer gruba göre anlamlı derecede daha az yüz aknesi ile karşı karşı kaldılar. Ciddi yan etkiler de görülmedi, sadece dökülme gibi bazı küçük yan etkiler oldu.

 

2. Kuru Saç Derisi ve Saç Kepeğinde Etkili 

 

Araştırmalar, çay ağacı uçucu yağı’nın, saç derisi üzerinde pullanmaya neden olan yaygın bir cilt hastalığı olan seboreik dermatit ve kontakt dermatit semptomlarını iyileştirebildiğini ya da hafifletebildiğini göstermektedir. 

 

Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yayınlanan 2002 yılında yapılan bir çalışma, hafif ila orta dereceli kepek hastalarında yüzde 5 çay ağacı yağı şampuanı etkinliğini araştırdı.

 

Dört haftalık bir tedavi süresinden sonra, çay ağacı grubundaki katılımcılar kepek şiddetinde yüzde 41, plasebo grubundakilerin yalnızca yüzde 11’i iyileşme gösterdi. Araştırmacılar ayrıca şampuanı kullandıktan sonra hastanın kaşınması ve yağlanmasında da bir iyileşme olduğunu belirtti. 

 

3. Tahriş Olmuş Cildi Yatıştırır

 

Bununla ilgili araştırmalar sınırlı olmasına rağmen, çay ağacı yağı’nın antimikrobiyal ve iltihap önleyici özellikleri, cildi yatıştırıcı ve yaralar için yararlı bir araç haline getirebilir.

 

Pilot bir çalışmada, çay ağacı yağı ile tedavi edildikten sonra hasta yaralarının iyileşmeye başladığına ve boyutlarının küçüldüğüne dair bazı kanıtlar vardır. Ayrıca enfekte olmuş kronik yaraları tedavi etme kabiliyetini gösteren çalışmalar da bulunur.

 

İltihaplanmayı azaltmada, cilt veya yara enfeksiyonlarıyla savaşmada ve yara boyutunu azaltmada etkili olabilir. Güneş yanıklarını ve böcek ısırıklarını yatıştırmak için kullanılabilir. 

 

4. Bakteri, Mantar ve Viral Enfeksiyonlarla Mücadele

 

Clinical Microbiology Reviews’de yayınlanan çay ağacı üzerine yapılan bilimsel bir incelemeye göre, veriler, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklerinden dolayı çay ağacı yağı’nın geniş spektrumlu aktivitesi açıkça görülmektedir.

 

Laboratuar çalışmaları, çay ağacı yağı’nın Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes ve Streptococcus pneumoniae gibi bakterilerin üremesini engellediğini göstermiştir.

 

Bu bakteriler zatürree, idrar yolu enfeksiyonları, solunum hastalıkları, kan dolaşımı enfeksiyonları, strep boğaz, sinüs enfeksiyonları ve impetigo gibi ciddi enfeksiyonlara neden olur.

 

Antifungal özellikleri nedeniyle, kandida, sporcu ayağı, sporcu ayağı ve ayak tırnağı mantarı gibi mantar enfeksiyonlarıyla savaşma veya önleme yeteneğine sahip olabilir.

 

Avustralya’da yapılan bir çalışma, yağın sporcu ayağının tedavisinde etkinliğini test etti. Tedavi grubundaki hastalara yüzde 25 çay ağacı yağı çözeltisi, yüzde 50 çay ağacı yağı çözeltisi ve plasebo uygulandı. Dört hafta boyunca etkilenen bölgelere günde iki kez uygulama talimatı verildi.

 

Araştırmacılar yüzde 50 çay ağacı grubunun yüzde 68’inde, yüzde 25 çay ağacı grubunun yüzde 72’sinde ve plasebo grubunda yüzde 39 klinik iyileşme bildirmişlerdir. Çalışmaya katılan 158 hastadan sadece dördü, orta ila şiddetli cilt reaksiyonları yaşadı ancak çözeltiyi kullanmayı bıraktıktan sonra hızla iyileşti.

 

Laboratuar çalışmaları, çay ağacı yağı’nın tekrarlayan herpes virüsü ve grip ile savaşma kabiliyetine de sahip olduğunu göstermektedir. Çay ağacı yağı’nın antiviral etkinliği, yağın ana aktif bileşenlerinden biri olan terpinen-4-ol’un varlığına bağlanmıştır.

 

Çay ağacı yağı ile siğillerden kurtulabileceğinizi düşünüyorsanız, haklı olabilirsiniz. 2008 örnek bir çalışmada, pediatrik hastanın orta parmağında bir siğile günde bir kez topikal olarak uygulandığında, siğilin 12 günlük tedaviden sonra tamamen kaybolduğu tespit edildi. Bu, çay ağacının antiviral aktivitesinin bir başka örneğidir. 

 

5. Antibiyotik Direncinin Önlenmesinde Yardımcı

 

Çay ağacı yağı ve kekik yağı gibi aromatik yağlar, geleneksel ilaçların yerine veya bunlarla birlikte kullanılır, çünkü bunlar, olumsuz yan etkileri olmadan, güçlü antibakteriyel maddeler olarak da işlev görür.

 

Açık Mikrobiyoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırmalar, bazı uçucu yağların, geleneksel antibiyotiklerle birleştirildiğinde olumlu bir sinerjistik etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

 

Araştırmacılar, bunun uçucu yağların antibiyotik direncinin gelişmesini önlemeye yardımcı olabileceği anlamına geldiği konusunda iyimser. Modern tıpta bu son derece önemlidir, çünkü antibiyotik direnci tedavi başarısızlığına, sağlık maliyetlerinde ve enfeksiyon kontrol sorunlarında artışa neden olabilir.

 

6. Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Rahatlatıcı Etki

 

Tarihin çok erken dönemlerinden beri melaleuca bitkisinin yaprakları ezilmiş ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. Geleneksel olarak yapraklar, boğaz ağrılarını tedavi etmek için ıslatıldı.

 

Günümüzdeki araştırmalar, çay ağacı yağı’nın, antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu, böylece solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterilerle savaştığını, antiviral aktivitesi ile de tıkanıklıkları ve öksürükleri giderdiğini ve soğuk algınlığı ile mücadelede etkili olduğunu göstermektedir. İşte bu yüzden çay ağacı öksürük ve solunum sorunları için en önemli yağlardan biri.

 

7. Bit Tedavisine Yardımcı

 

Çay ağacı yağı böcek öldürücü etkilere sahiptir ve insan kanıyla beslenen küçük parazitlerden olan baş bitinden kurtulmak için kullanılabilir.

 

İtalya’da yapılan bir laboratuar çalışması, yağın bitlere ve yumurtalarına karşı etkinliğini araştırdı. Çay ağacı tek başına ve nerolidol ile birlikte kullanılmış ve altı aylık bir süre boyunca 69 baş biti ve 187 yumurtaya karşı farklı oranlarda test edilmiştir.

 

Araştırmacılar, yalnızca çay ağacı yağı’nın baş biti karşısında daha etkili olduğunu ve tedavinin 30 dakika maruz kaldıktan sonra yüzde 100 ölümle sonuçlandığını tespit etti.

 

Daha yüksek bir çay ağacı yağı konsantrasyonu, yumurtaların yüzde 50’sinin yumurtadan çıkmamasına neden oldu. Çay ağacı yağı 1: 2 oranında nerolidol ile birleştirildiğinde, iki madde 30 dakika içinde bütün baş biti ölümüne ve 5 günlük tedaviden sonra bit yumurtalarının abortif etkisine neden olmuştur.

 

8. Uyuz Tedavisi

 

Yaygın bir soru da çay ağacı yağı ile uyuzdan kurtulabilir miyim?Laboratuvar çalışmalarına göre cevap evet.

 

Avustralya’da Flinders Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yüzde 5 oranında çay ağacı yağı’nın ve aktif bileşeni terpinen-4-ol’un uyuz akarlarının hayatta kalmasını azaltmada oldukça etkili olduğunu buldu.

 

Çay ağacı uyuz için doğal bir tedavi işlevi görür çünkü güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve cildin üstünde ve altındaki uyuzları iyileştirme kabiliyetine sahiptir.

 

9. Ağız Kokusunu Giderir

 

Ağızda, özellikle de dilinizin, boğazınızın ve bademciklerin arkasında bulunan bakteriler kötü ağız kokusuna sebep olabilir. Çay ağacı uçucu yağı bu bakterileri öldürebilen antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan, kötü nefes için doğal bir çare olarak kullanılabilir.

 

Bir in vitro çalışma yağın Candida albicans, metisiline dirençli Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi oral patojenlere karşı etkili bir antiseptik ajan olduğunu göstermektedir.

 

Çay ağacı yağı’nın bu faydası, bir bakteri veya mantar enfeksiyonu gelişme riskinizi artıran kanal tedavisi gibi bir operasyondan sonra çok yararlı olabilir.

 

Ancak, çay ağacı yağı’nın dahili olarak kullanılmaması gerektiğini unutmayın, bu nedenle ağızdaki mikropları öldürmek için gargara kullanıyorsanız, ağzınızı çalkalayıp, tükürdüğünüzden emin olun.

 

Çay Ağacı Uçucu Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Çay ağacı uçucu yağı, doğal güzellik, sağlık ve tehlikeli kimyasallardan arındırılmış temizlik ürünleri yapmak için aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

 

Aromatik: Bir aroma difüzörü kullanarak evinize çay ağacı uçucu yağını yayabilir ya da doğrudan şişeden koklayabilirsiniz.

 

Bakınız: Aromaterapi Difüzörü (Hava Yayıcı) Nasıl Seçilir?

 

Topikal: Çay ağacı uçucu yağı topikal olarak cilde uygulanabilir, ancak uygulamadan önce mutlaka 1 : 1 oranında bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi yağı gibi) ile seyreltin.

 

Bakınız: Aromaterapio – Uçucu Yağ Seyreltme Cetveli

 

Dahili: Amerikan Toksikoloji Merkezine göre, çay ağacı yağı yutulduğunda zehirli özellik göstermektedir. Herhangi bir nedenle yutulmamalıdır. Ağız kokusu veya ağız sağlığı için çay ağacı kullanıyorsanız, sindirim sorunları, kurdeşen veya baş dönmesi gibi yan etkileri önlemek için bu yağı yutmadığınızdan emin olun.

 

Ayrıca çay ağacı yağının parfüm notası orta notadır ve şu aromatik yağlarla iyi harmanlar elde edilebilir: Bergamot, Selvi, Greyfurt, Ardıç, Lavanta, Limon, Mercanköşk, Çam, Okaliptus, Gül, Biberiye ve Ladin.

 

Çay Ağacı Uçucu Yağı Yan Etkileri ve Önlemler 

 

Çay ağacı, aromatik ve topikal olarak kullanıldığında genellikle güvenli kabul edilir ve çoğu durumda yan etkilere neden olmaz.

 

Ancak, hassas cildiniz varsa, bir reaksiyonla karşılaşmanız mümkündür. Çay ağacı yağını gözlerinizden, kontak lenslerden, burnunuzun içinden ve cildinizin hassas kısımlarından uzak tutun.

 

Bu uçucu yağı, çok fazla uygularsanız cildinizi hafifçe yanmış gibi hissedebilirsiniz. Çay ağacı yağı’nın dahili olarak kullanılmaması gerektiğini ve ağız sağlığı için kullanıyorsanız tükürülmesi ve yutulmaması gerektiğini unutmayın.

 

Topikal ürünlerde yüzde 5-10 konsantrasyonda kullanıldığında, normalde alerjilere veya cilt döküntülerine neden olmaz, ancak daha güçlü konsantrasyonun dermatit reaksiyonlarına neden olduğu bildirilmiştir.

 

Çay ağacı yağı satın alırken, daima yüzde 100 saf uçucu yağı arayın. Doğru tür adının şişenin etiketinde (Melaleuca alternifolia) listelenip listelenmediğini kontrol edin.

 

İdeal olarak, test edilmiş ve tüm kriterlere uymasını sağlayan ve organik olan yağı arayın, ayrıca kimyasal toksinler, dolgu maddeleri veya solventlerden arınmış olmalıdır. 

 

Işık, ısı, havaya maruz kalma ve nem, uçucu yağların yağ stabilitesini etkiler, bu nedenle yağınızı karanlık, serin ve kuru koşullarda, tercihen bir cam kapta saklayın.

 

2018’in başlarında yayınlanan bir BBC News makalesi, çay ağacı ve lavanta esansiyel yağlarının muhtemel östrojenik etkileri üzerinde birçok kaygının kaynağıydı. Gazeteciler, jinekomasti olarak bilinen ve meme dokusu gelişen genç erkeklerde görülen altı genç çocuğun vaka çalışmalarını inceledi.

 

Bu iki yağ üzerine yapılan bir başka inceleme, laboratuar ortamlarında östrojenler gibi davrandıklarını göstermiştir. 

 

Bu, lavanta ve çay ağacı yağı’nın erkeklerde östrojen benzeri aktiviteye neden olabileceğini kanıtlamak için ikna edici bir delil gibi görünebilir. Ancak, henüz yağlarınızı atmayın, bu vaka çalışmaları ve laboratuvar sonuçları bilimsel kanıtlar sunmaya yetmiyor. Diğer kanıtlar tersi yönde işaret eder.

 

Örneğin, çay ağacı yağı üzerine yapılan bir risk değerlendirmesi, yağdaki bazı bileşiklerin östrojen nitelikleri olmasına rağmen, bunların ciltte absorbe edilen, biyoyararlı olan bileşikler olmadığını buldu.

 

Çay ağacı uçucu yağı dahili kullanım için güvenli değildir, bu yüzden aktif bileşiklerin vücudunuza girmesinin tek yolu cilt emilimidir. Hiçbir insan çalışması, bu yağın östrojenik yan etkilerini kaydetmemiştir.

 

Özet:

 

Çay ağacı yağı, Avustralya’nın Melaleuca alternifolia bitkisinden elde edilen uçucu bir uçucu yağdır. Antiseptik ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle ev ve güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.

 

Çay Ağacı Uçucu Yağının En Önemli Faydaları:

 

Sivilce ve diğer cilt kondisyonları ile mücadele,
Kuru saç derisini iyileştirmek,
Cilt tahrişlerini yatıştırmak,
Bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlarla mücadele,
Antibiyotik direncinin önlenmesine yardımcı olmak,
Tıkanıklığı ve solunum yolu enfeksiyonlarını azaltmak,
Baş biti tedavisine yardımcı olmak,
Uyuz tedavisinde yardımcı olmak,
Ağız kokusunu gidermek.

 

En İyi Çay Ağacı Uçucu Yağı Kullanımları:

 

Doğal akne savaşçısı,
Sedef hastalığı ve egzamayı iyileştirir,
Saç sağlığını artırmak,
Bitler için doğal tedavi,
Doğal ev temizleyici,
Çamaşır spreyi,
Ayak tırnağı mantarı ve saçkıran ile mücadele,
Ayak kokusunu iyileştirmek,
Küfleri öldürme,
Doğal deodorant,
Yaraları ve kesikleri korumak,
Ağız sağlığı için doğal diş macunu,
Doğal böcek kovucu,
Öksürük giderici.

 

Referanslar

 

Dr.Axe – Top Tea Tree Oil Uses and Benefits

Aromaweb – Tea Tree Oil

Wikipedia – Melaleuca alternifolia

Tea Tree Oil – Remedy and Poison

Tea tree oil gel for mild to moderate acne

Pilot study of tea tree (Melaleuca alternifolia) oil solution in the decolonisation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus positive wounds and its influence on wound healing

Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo

A review of tea tree oil as a promising antimicrobial

Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution

A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil

Antiviral activity of Australian tea tree oil and eucalyptus oil against herpes simplex virus in cell culture

Essential Oils, A New Horizon in Combating Bacterial Antibiotic Resistance

Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Influenza virus A/PR/8

Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia)